posljedice kriza

Antolić Vupora u Saboru predložila 'inflatorni' dodatak za umirovljenike

Objavljeno: 18.05.2022. 18:54

Zadnja izmjena: 18.05.2022. 18:54

Na raspravi u Hrvatskom saboru o rebalansu proračuna SDP-ova zastupnica Barbara Antolić Vupora upozorila je na izazove s kojima se susreću umirovljenici zbog inflacije te u ime stranke iznijela prijedloge za rješavanje tog problema.

Barbara Antolić Vupora smatra kako postojeća formula za usklađivanja mirovina dugoročno nije održiva i, dodaje, treba je mijenjati štiteći pritom umirovljenike osobito kada se radi o odnosu prosječne mirovine i plaće.

- Usklađivanje mirovina po formuli u prvom polugodištu iznosi svega 2,24%, što je manje i od proklamiranog rasta plaća u javnom sektoru od 4%, a što potvrđuje da su umirovljenici najveći gubitnici i recentne krize, s rapidnim padom njihovog životnog standarda - rekla je, dodavši kako bi maksimalno usklađenje u drugom polugodištu moglo biti oko 5% što je i dalje značajno manje od očekivane inflacije.

- Da je primijenjen naš model uzimanja 100% povoljnijeg faktora od inflacije i rasta plaća, do danas bi mirovine bile uvećane čak 34% i bolje bi pratile rast plaća. Nije prošlo sedam debelih krava, nije prošlo sedam dobrih godina već su počele dolaziti i mršave - rekla je, referirajući se na posljedice kriza te inflacije čiji će teret, kako tvrdi, najviše osjetiti umirovljenici kao jedna od najugroženijih skupina.

Komentari