zakon o uzdržavanju

Antolić Vupora u Saboru: Interesi djeteta moraju biti na prvom mjestu

Objavljeno: 02.07.2024. 18:05

Zadnja izmjena: 02.07.2024. 18:05

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora u Hrvatskom saboru danas je govorila o Prijedlogu izmjena i dopuna zakona o privremenom uzdržavanju te ustvrdila kako potencijalno postoje određene teškoće u provođenju.

Kako ističu iz SDP-a, Antolić Vupora kazala je kako se u slučaju nemogućnosti plaćanja uzdržavatelja upućuje na rad za javno dobro, a većina pojedinca nema potvrdu o osposobljenosti za rad na siguran način. Nadalje, zbog neimanja potvrde gradovi i općine radnike ne mogu zaposliti. Napomenula je kako interesi djeteta moraju biti na prvom mjestu te predložila da se osim ovrhe nad primanjima, omogući i ovrha nad imovinom i pokretninama neplatiša.

- Uskrata održavanja obično proizlazi iz loših obiteljskih odnosa, a ne lošeg materijalnog stanja pa na kraju ispaštaju djeca. Isto tako, Agencija za osiguranje radničkih tražbina nema mogućnost pristupati podacima državnih institucija poput MUP -a i Porezne uprave pa je upitno može li Agencija na adekvatan i pravovremen način ispuniti ovim zakonom povjerene zadatke“, rekla je Antolić Vupora.

Podsjećamo, prema prijedlogu Vlade, iznos naknade koju država isplaćuje djetetu čiji roditelj ne plaća alimentaciju, povećao bi se sa sadašnjih oko 100 na oko 200 eura. Dijete bi naknadu dobivalo do punoljetstva, a ako nakon toga nastavi školovanje, najduže do 26. godine. Država na sebe preuzima obvezu njenog plaćanja kroz alimentacijski fond, a sama će se namirivati od obveznika uzdržavanja.


Priopćenje ŽO SDP-a Varaždinske županije

Antolić Vupora u Saboru: Interesi djeteta moraju biti na prvom mjestu!

Govoreći o Prijedlogu izmjena i dopuna zakona o privremenom uzdržavanju, saborska zastupnica SDP – a Barbara Antolić Vupora danas je u Hrvatskom saboru pohvalila novine koji ovaj zakon donosi i ukazala na potencijalne teškoće u njegovu provođenju.

„Ako uzdržavatelj ne može platiti za uzdržavanje djeteta i nema mu se što ovršiti, zakonodavac predlaže rad za javno dobro. Tu se javlja problem kojeg ističu općine i gradovi, kako se za većinu komunalnih radova traži potvrda o osposobljenosti za rad na siguran način, za rukovanje kosilicu, što nalaže propisi, a velika većina pojedinaca takve potvrde nema. Zato ih gradovi ne mogu primiti, a problem su i obeštećenja nakon mogućih ozljeda na radu“, konkretna je bila Antolić – Vupora.

Napominjući da interesi djeteta moraju biti na prvom mjestu, Antolić Vupora je predložila da se osim ovrhe nad primanjima, omogući i ovrha nad imovinom i pokretninama neplatiša.

„Uskrata održavanja obično proizlazi iz loših obiteljskih odnosa, a ne lošeg materijalnog stanja pa na kraju ispaštaju djeca. Isto tako, Agencija za osiguranje radničkih tražbina nema mogućnost pristupati podacima državnih institucija poput MUP -a i Porezne uprave pa je upitno može li Agencija na adekvatan i pravovremen način ispuniti ovim zakonom povjerene zadatke“, rekla je predsjednica SDP – a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

Komentari