priopćenje

Antolić Vupora: Voda mora biti javno dobro i dostupna svima

Objavljeno: 22.03.2022. 08:15

Zadnja izmjena: 22.03.2022. 08:15

Svjetskim danom voda podiže se svijest o ljudima koji nemaju pristup pitkoj vodi čija dostupnost klimatskim promjenama i ratom postaje neizvjesnija, a SDP Varaždinske županije smatra kako opskrba vodom ne smije biti dovedena u pitanje.

Predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora navodi kako je voda jedan od najvažnijih resursa u 21. stoljeću i kako se ne smije dopustiti niti jedan oblik privatizacije voda. Dodaje i kako je nužno reformirati i okrupniti vodno-komunalni sektor i izmijeniti Zakon o financiranju vodnog gospodarstva te da je važno donijeti i odgovarajuću zakonsku regulativu vezano za zbrinjavanje mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

-Prije svega moramo biti svjesni da je voda javno dobro i dužnost nas političara je čuvati naše vodne izvore od privatizacije i omogućiti svakom našem građaninu isporuku vodnih usluga, jer nažalost još postoje obitelji kojima je voda luksuz. Govori se o diktiranom razvoju koji smo kao država preuzeli kako bi građanima osigurali dostupnost kvalitetne i zdrave vode. U nekim državama to je i ustavna kategorija, a SDP se pri tome zalaže i traži da se građanima osigura voda koja će biti dostupna i zdrava - rekla je.

Antolić Vupora takđer smatra kako bi do 2023. godine trebali biti izgrađeni svi veći sustavi za prikupljane i pročišćavanje otpadnih voda, što uključuje izgradnju kanalizacijske mreže i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda - u Varaždinskoj županiji to su sustavi aglomeracije Varaždin (uključivo Cestica i Greda), Varaždinske Toplice, Ludbreg, Novi Marof, Ivanec, Lepoglava i Veliki Bukovec.

Komentari