reagiranja gradskih vijećnika

Avar i Bunić: 'Neka se Kišić odmakne od školstva dok prosvjetna inspekcija ne utvrdi što je istina!'

Objavljeno: 23.01.2017. 16:02

Zadnja izmjena: 23.01.2017. 16:19

Foto: Arhiva

Gradski vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić u svom priopćenju navode da su se oštro suprotstavili svakom obliku nasilja u školama, a iz dana u dan prate medijsku sagu optužbi, prikrivanja, otkrivanja, prijetnji, demantiranja i konačno „rehabilitiranja“ dožupana Varaždinske županije.

Sve dosada napisano, izjavljeno, objavljeno u medijima implicira da se SDP duboko petlja u školstvo, kao uostalom i u zdravstvo što se vidi po smjeni ravnateljice dr. Zember. Želimo odmah reći: politici nema mjesta u školi ni u bolnicama!, nastavljaju u priopćenju i navode kako se od te trakavice, zaboravilo na temeljno pitanje: kako je uopće moguće da 16-godišnje dijete s lošim ocjenama i velikim izostancima odlazi na stranačke skupove i da kontaktira sa SDP-ovim čelnicima? Nisu li mu svi trebali reći da je prvo dužan učiti i dolaziti na nastavu?

Nadalje, Bunić i Avar ističu kako to da li je maloljetni Filip Bajsić pisao po nagovoru ili bio manipuliran od trećih osoba u ovom trenutku je manje bitno premda nije jasno jesu li dijete i otac forenzičari da u 24 sata mogu utvrditi kako to jest Kišićev broj ali lažni.

U priopćenju stoji da je od toga važnije da (sudeći po izjavama ravnatelja srednje škole u Ludbregu i samoga F.B.) postoji „Zapisnik o razgovoru s djetetom“ (jedan koji je dostavljen medijima i gradskim vijećnicima ili više njih) u kojem maloljetni F.B. navodno govori o svojim problemima u školi, u što je uključena njegova razrednica – županijska vijećnica, dok se u kontektstu problema spominje i dožupan kao i sukob županijske vijećnice i dožupana.

'Dužni smo pozvati nadležne institucije'

Ključ ove afere, nije je li dožupan osobno slao poruke, nego kako je jedno dijete duže vrijeme bilo instrument za najjeftinije i najbesramnije obračune u politici. Na temelju svega prije navedenog smatramo svojom dužnošću da, ako to već nije napravio Kišić, Štromar ili njihov podređeni - pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek, pozovemo nadležne institucije, prije svega, prosvjetnu inspekciju, dječjeg pravobranitelja, socijalnu skrb, DORH i druge, da neodložno ispitaju što se zaista događalo u školi i izvan škole s maloljetnikom te da o nalazima izvijeste javnost, stoji u priopćenju.

 Avar i Bunić ističu da, iako podržavaju odluku dožupana Kišića da o svemu pokrene postupak, pa čak i da prijavi isto policiji, predlažu mu da se, slijedeći praksu razvijenih demokracija, privremeno sam odmakne od obavljanja dužnosti u resoru školstva dok se ne utvrdi što se zaista događalo na Srednjoj školi u Ludbregu.

Na taj način će najbolje uvjeriti javnosti da su njegove namjere ozbiljne, te će tako pokazati da mu je najvažnija istina. U suprotnom, ostati će sumnja da bi kao dožupan Varaždinske županije zadužen za resor obrazovanja mogao svojim položajem i funkcijom utjecati na nalaze prosvjetne inspekcije te drugih tijela na kojima je zadatak da objektivno i bez pritiska pokažu jesu li navodi iz 'Zapisnika o razgovoru s djetetom', istiniti ili se radi o neistinama, zaključuju gradski vijećnici u svom priopćenju.

Komentari