presica

Avar: Iskopavanjem otpada želi se iz proračuna izvući oko 5 milijuna kuna

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.09.2022. 10:30

Zadnja izmjena: 23.09.2022. 10:30

'Tražit ćemo da se rebelans proračuna skine s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća i da se ne donose odluke prije nego što vijećnici imaju potpunu dokumentaciju, poručili su danas vijećnici NL Ivana Čehoka.

Naime, nakon što je prilikom izgradnje sortirnice iskopana veća količina otpada, rebasnom proračuna trebalo bi se, kako stoji u obrazloženju prijedloga odluke, osigurati dodatnih 4,5 milijuna kuna za zbrinjavanje otpada.

Zlatan Avar ispred Čehokove liste pak navodi kako se radi o 'nepropisnom i nepotrebnom iskapanju' te gradsku vlast prozivaju da je zbrinjavanje tog otpada platila čak 15 puta više nego što je navedeno na troškovniku.

- Koliko imamo informacije, ovaj otpad koji su oni iskopali, nekakvih 2.500 tona, zbrinjavalo se navodno po 550 kuna/tona. To je 15 puta skuplje nego u troškovniku. Kada je 2014. Čistoća željela graditi sortirnicu svi radovi koštali su oko 9 milijuna kuna pa se od toga odustalo, a danas kada gledate troškovnik ispada da se građevina i sve okolno rade za 6 milijuna kuna, a znamo da su cijene građevinskih materijala otišle gore višestruko. To nisu normalne cijene i sada se iskopavanjem komunalnog otpada želi izvući iz proračuna oko 5 milijuna kuna. To nije samo pogodaovanje nego i kriminal - rekao je Avar.

Kako tvrdi, cijeli natječaj oko sortirinice je namješten za što, kaže, ima i evidentne dokaze. Dodaje kako ima saznanja da se 'po tom pitanju provode i određene radnje'.

- Gradonačelnik mora odgovoriti na pitanje zašto nema izvedbenog projekta, tko je dao dozvolu da se kopa toliko duboko kada znamo da nije potrebno, zašto ne postoje potpisi svih nadležnih institucija i tijela. Bit će zanimljivo hoće li ove nezakonitoti podržavati vijećnici HDZ-a i Budimo grad - rekao je Avar.

 

Komentari