Avar o nenamjenskom trošenju novca: Habuš mora podnijeti ostavku, ali i Radelić i Martinčević

Objavljeno: 01.04.2015. 17:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger

Na današnjoj konferenciji za novinare, nezavisni varaždinski gradski vijećnik Zlatan Avar komentirao je posljednji nalaz Ministarstva financija vezan na nezakonito poslovanje Javne ustanove Gradski stanovi.

Prema Avarovom mišljenju, odgovorni za nenamjensko trošenje novca su aktualni gradonačelnik Goran Habuš, ali i njegovi zamjenici Vjeran Radelić i razvlaštena Natalija Martinčević.

Kako tvrdi nezavisni vijećnik, novac koji je sporan, odnosno koji se trošio nenamjenski povučen je iz rezervnog fonda u 2013. i 2014. godini te su za to morali znati i gradonačelnik Habuš i njegovi zamjenici.

Činjenica je da su u vrijeme gradonačelnika Gorana Habuša stigla sredstva iz rezervnog fonda APN-a za dovršetak tri zgrade u POS naselju Vilka Novaka. Habuš je u svibnju 2013. godine rekao da će do kraja te 2013. biti gotove tri zgrade u POS naselju Vilka Novaka. Međutim, zgrada A1 bila je gotova tek nakon 16 mjeseci, zgrada B1 prije nekoliko mjeseci, a za treću zgradu A2 nema ničega osim temelja. Jasno da bi ostavku trebao dati gradonačelnik Goran Habuš, ali i njegovi zamjenici Natalija Martinčević i Vjeran Radelić. Svo troje je znalo što se događa i kamo je išao novac – rekao je Avar.

Prema tumačenju Željka Bunića, novac je nenamjenski potrošen onog trenutka kada su kupci stanova novac dali Javnoj ustanovi Gradski stanovi, a JUGS potom novac nije vrtaio APN-u, odnosno u državni proračun, već ga je potrošio na nešto drugo.

Kada je novac povučen iz rezervnog fonda postoji obveza da se taj novac vrati u APN-u kad se plate prve rate. Nakon nekoliko puta probijenih rokova, nakon što su građani ipak ušli u zgrade, dobili ključeve od stana, novac iz JUGS-a nije došao u u državni proračun, već je potrošen na ono za što nije bio namijenjen – objasnio je Bunić.

Prema zapisniku financijskih inspektora, nesumnjivo je došlo do nenamjenskog trošenja strogo namjenskih sredstava. Ukoliko Ministarstvo financija donese i rješenje temeljeno na tom zapisniku, posla bi mogle imati nadležne službe, odnosno USKOK i DORH. No, kako se moglo čuti na današnjoj konferenciji za novinare, nadležne službe navodno nemaju dovoljno ljudi i vremena da obrade sve kriminalne radnje koje se događaju.

Komentari