današnja sjednica

Bosilj: Država i Fond zbog četiri aktualna spora žele bankarsku garanciju

Objavljeno: 20.12.2023. 16:57

Zadnja izmjena: 20.12.2023. 16:57

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina prilikom glasovanja o prvoj točki dnevnog reda koja se odnosi na informaciju o postupku sklapanja ugovora o sudjelovanju Fonda pri sanaciji bala u Brezju, raspravljalo se o instrumentima osiguranja ugovora.

Podsjetimo, Vlada RH je donijela odluku da u 100-postotnom iznosu zbrine bale, nakon čega je sklopljen ugovor s izviđačem, a ono što sada slijedi, prema riječima gradonačelnika, jest predavanje Fondu ugovora s izvođačem te instrumenata osiguranja, odnosno zadužnicu na 43,7 milijuna eura te bankovnu garanciju na ukupni iznos ugovora. 

- Garanciju ćemo dobiti do 10. siječnja od Erste banke i to će biti relativno povoljno, no ti novci ostaju banci. Plaća se naknada na bankarsku garanciju kvartalno što će biti oko 420 tisuća eura sveukupno. Država i Fond zbog četiri aktualna spora žele bankarsku garanciju i ne žele od toga odustati - rekao je Bosilj.

Vijećnik Ivan Čehok Bosilja je prozvao da vijećnicima nije dao ugovor na uvid te kako Grad ne može dati jamstvo na izvršenje ugovora budući da Grad nije izvršitelj tog ugovora.

- Bosilj može disponirati od 30 do 475 milijuna eura, mi to ne možemo znati jer ne znamo što točno piše u ugovoru. Ako se to danas izglasa, mi dajemo 35 milijuna eura za cijeli ugovor, a nama zajednica ponuditelja daje jamstvo na 10 posto. Kako to? Isto tako, ugovor ne može biti od 30 do 45 milijuna eura. To su gradska sredstva, to se treba do zadnje decimale znati koliko se daje - tvrdi Čehok.

Komentari