reakcija

Batinić: Sastanak s Habijanom bio je jedno veliko ništa, izlazio je i telefonirao

Objavljeno: 30.01.2024. 11:25

Zadnja izmjena: 30.01.2024. 11:25

Foto: Arhiva

–Jedno veliko ništa. Martin v Zagreb, Martin iz Zagreba! – kaže gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom gospodarstva, Damirom Habijanom, na kojem mu je uručena odluka o financiranju Aglomeracije, a ona se, dodaje, gradi već više od dvije godine. 

Ističe kako je sastanak održan na njegovu inicijativu kako bi se riješilo nekoliko problema, ukljućujući i pripajanje Ivkoma Varkomu, kamenolom na Ivančici te kamo s otpadom nakon zatvaranja Jerovca.

-Sastanku koji je trajao oko sat vremena, ministar Habijan nije prisustvovao ni desetak minuta, neprestano je izlazio i telefonirao. Ni na jedno pitanje koje je bilo postavljeno kao tema, odgovor nismo dobili. Ono što mogu iščitati jest da se po pitanju njihova rješavanja za Ivanec ne mijenja apsolutno ništa. Drugim riječima: pripajanje vodovoda i Ivkom voda je i dalje politika HDZ-ove Vlade. Otpad, koji je davno trebala riješiti država, riješite si sami; a kamenolom na Ivančici bi se, pretpostavka je, trebao rješavati formiranjem Parka prirode – navodi Batinić dodajući kako HDZ-ov PR nije izostajao. 

Batinić dodaje kako je ugovor za aglomeraciju već bio potpisan 2020., a novi ministar, kaže, više od dvije godine staru stvar ima potrebu prikazati kao neko novog postignuće HDZ-a, a sve za dobrobit stanovnika Grada Ivanca.

 


Cjelovito priopćenje gradonačelnika Grada Ivanca Milorada Batinića donosimo u nastavku: 

-Jedno veliko ništa! Martin v Zagreb, Martin iz Zagreba!– tim je riječima gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić prokomentirao rezultate sastanka koji je jučer održao s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom i njegovim suradnicima. U radu sastanka sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

Sastanak je održan na inicijativu M. Batinića, koji je još 2. siječnja ove godine uputio novom ministru zamolbu za sastankom u cilju rješavanja više problemskih pitanja, uključujući i one koje su građani Grada Ivanca i šire poduprli s dvije peticije koje je

potpisalo po 10.000 građana (pripajanje ivanečkih vodovoda i Ivkom voda Varkomu, kamenolom na Ivančici, kamo s otpadom nakon zatvaranja Jerovca i dr.).

-Sastanku koji je trajao oko sat vremena, ministar Habijan nije prisustvovao ni desetak minuta, neprestano je izlazio i telefonirao. Ni na jedno pitanje koje je bilo postavljeno kao tema, odgovor nismo dobili. Ono što mogu iščitati jest da se po pitanju njihova rješavanja za Ivanec ne mijenja apsolutno ništa. Drugim riječima: pripajanje vodovoda i Ivkom voda je i dalje politika HDZ-ove Vlade. Otpad, koji je davno trebala riješiti država, riješite si sami; a kamenolom na Ivančici bi se, pretpostavka je, trebao rješavati formiranjem Parka prirode – izvijestio je Batinić.

Slikanje, a 85% aglomeracije već izvedeno

No, zato HDZ-ov PR nije izostao. Pa je sastanak koji je trebao proteći u znaku pronalaženja rješenja za krucijalno važna pitanja građana Ivanca i šire, iskorišten tako da je Habijan, uz neizostavno slikanje, Batiniću uručio odluku o financiranju projekta Aglomeracije iz NPOO-a.

I to unatoč tomu što je riječ o radovima – a Ivančani i stanovnici susjednih naselja to najbolje znaju – koji traju još od 9. studenog 2021., dakle više od dvije godine. S time da je dosad 85% građevinskih radova izvedeno, a 60% plaćeno!

Da se i ne spominje da je ugovor o Aglomeraciji Batinić s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem u Gradskoj vijećnici Ivanec potpisao još u lipnju 2020.

Razlika je samo u tome što su se dosad radovi financirali iz EU Kohezijskog fonda, a pošto su sredstva iz tog fonda iscrpljena, financiranje sada prelazi u NPOO, koji se također financira iz EU sredstava.

Međutim, novi ministar je, očito, više od dvije godine staru stvar imao potrebu prikazati kao neko novo HDZ-ovo postignuće, sve za dobrobit stanovnika Grada Ivanca.

Batinić: Nikakav ugovor o pripajanju ne mislim potpisati

-Po pitanju Uredbe o uslužnim područjima i pripajanja vodovoda i Ivkom voda Varkomu, čemu se apsolutno protivim, nisam dobio nikakav odgovor. Dapače, ministrovi suradnici izjavili su da će pomoći sastaviti ugovor o pripajanju Varkomu (!). Odgovorio sam da nikakav ugovor o pripajanju ne mislim potpisati – izjavio je Batinić.

Ništa po pitanju kamenoloma na Ivančici

-Nikakvog odgovora ni o aktivnostima oko proglašenja Parka prirode Ivančica i oko inicijativa za otvaranje kamenoloma na Ivančici. Obrazloženje je da Geomin nije podnio zahtjev za odobrenje Studije utjecaja na okoliš pa oni nemaju ni što odbiti. Očekivao sam više – kazao je Batinić.

Nadalje, ističe gradonačelnik, u vezi izraženog zahtjeva da Ministarstvo ubrza postupke izdavanja akata za građenje i prijave projekata na javne pozive (npr. mišljenje za proširenje groblja u Ivancu Grad Ivanec čekao je više od godinu dana), rečeno je da će se riješiti prijedlogom za zapošljavanje novih ljudi na rješavanju takvih predmeta!

Jerovec 20 godina čeka na zatvaranje odlagališta

Nikakav odgovor nije dobiven ni po pitanju Plana zatvaranja odlagališta Jerovec s problematikom dostatnosti kapaciteta za 6 gradova i općina bivše Općine Ivanec. Batinić podsjeća da Jerovec nakon otvaranja Piškornice treba biti zatvoren, a tamo će se nakon toga odvoziti i otpad s ivanečkog područja.

-Međutim, gradnja Piškornice još nije ni počela. U planu je da profunkcionira tek 2028./2029. godine, nadam se. Piškornica je projekt koji se razvlači već 20 godina. U tom periodu država na njegovoj realizaciji nije napravila baš ništa i time je, faktički, prevarila građane. I zato građani Jerovca već 20 godina čekaju na zatvaranje tamošnjeg odlagališta – naglašava Batinić.

S obzirom na potpuno sterilan ishod sastanka, koji je očito instrumentaliziran za HDZ-ove propagandne svrhe, Batinić je upitao Habijana što da, kao rezultat razgovora, prenese građanima. Na kurtoazni Habijanov odgovor „Vidjet ću što se može učiniti.“, Batinić je ministru skrenuo pozornost na činjenicu da su svi navedeni problemi – i pripajanje vodovoda i Ivkom voda Varkomu, i kamenolom, i otpad – u njegovu resoru da ih može riješiti jednim jedinim potezom pera.

Komentari