Besplatni udžbenici zaduživat će se preko jedinstvenog informatičkog sustava

Objavljeno: 15.05.2015. 14:27

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 12:59

Foto: V. Mihalić

U Županijskoj palači danas je predstavljan projekt sufinanciranja nabave udžbenika za osnovne škole i popratnog programskog rješenja pri čemu je istaknuto kako je ovo izuzetno važna mjera jer njome se stvaraju preduvjeti da svi imaju jednake šanse tijekom obrazovnog procesa.

Osmišljen model je jedinstven u Hrvatskoj, a već postoji interes drugih gradova i županija koji su osnivači osnovnih škola da takav model preuzmu.

- Županija putem škola postupcima razmjene, otkupa  i dokupa novih udžbenika osigurava besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima na početku svake školske godine. Uz to i promičemo međugeneracijsku solidarnost. Sustav smo testirali, odlično radi i svima je osigurana kompletna informatička podrška potrebna za provođenje projekta i već postoji veliki interes za ovakvim modelom sufinanciranja udžbenika u drugim gradovima i županijama – kazao je župan te apelirao da se svi sudionici projekta pridržavaju rokova kako bi se sve aktivnosti postupaka razmjene, otkupa i dokupa novih udžbenika provele na vrijeme.

Od 8. do 16. lipnja zakazano je preuzimanje knjiga od učenika, dok će od 24. 08 do 4.09. biti isporuka i podjela udžbenika. Evidencija udžbenika u razmjeni vodi se preko jedinstvenog informatičkog sustava u knjižnici kroz jednostavno zaduživanje i razduživanje pri čemu je u svakom trenutku vidljivo kod koga je koja knjiga.

Programsko rješenje napravila je tvrtka Point, a prisutnim ravnateljima osnovnih škola sustav je prezentirao Danko Tkalec koji je pojasnio kako je cijela aplikacija jednostavna za korištenje, a podatkovno obradiva što značajno olakšava provedbu i praćenje i planiranje nabave novih knjiga.

Inače, škola radi promicanja razmjene i daljnjeg korištenja školskih udžbenika, krajem nastavne godine organizira prikupljanje i razmjenu udžbenika. Učenici koji se prijave za razmjenu imaju pravo na dokup udžbenika ako do njih ne mogu doći razmjenom. U razmjene mogu ulaziti i škole između sebe.

Pravo na korištenje školskih udžbenika u školskoj godini traje do kraja nastavne godine istekom koje je učenik, odnosno njegov roditelj, obvezan sve zadužene školske udžbenike vratiti školi neoštećene.

Za nabavu udžbenika Varaždinska županija osigurala je oko 2.1 milijuna kuna iz Proračuna, a za kompletnu informatičku podršku, nove školske kompjutere s pripadajućim programom oko 131 tisuću kuna.

 

Komentari