Bolesti današnjice teme 22. Kongresa liječnika obiteljske medicine

galerija-images/kongres lijecnika 2015

Objavljeno: 10.04.2015. 08:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Nakon 22 godine Varaždin je ponovno domaćin 22. Kongresa liječnika obiteljske medicine u organizaciji Hrvatske udružbe obiteljske medicine, što se održava od 9. do 11. travnja, a svečano je otvoren sinoć u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

Kako je najavila predsjednica varaždinske podružnice HUOM-a Tatjana Cikač, teme ovogodišnjeg kongresa su bolesti današnjice, metabolički sindrom i polipragmazija.

- Tema ovogodišnjeg kongresa je metabolički sindrom. To je bolest današnjice, bolest nekretanja, bolest visokog tlaka i debljine, čećerna bolest. S tim je povezana i povećana upotreba lijekova i to su dvije glavne teme kongresa - istaknula je Cikač.

Kroz sedam radionica proći će 450 liječnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a bit će predstavljeno 26 stručnih radova. Predavanja će na Kongresu držati liječnici/nastavnici obiteljske medicine, ali i specijalisti drugih profesija.

Po prvi će put biti evaluiran projekt specijalizacije obiteljske medicine koji je započeo prije 10 godina. Prva specijalizacija obiteljske medicine u svijetu započela je upravo u Hrvatskoj 1960. godine, ali je 90-ih skoro prekinuta. Motiv za izradu novog kurikuluma bio je povratak tada zamrle specijalizacije i postizanje standarda obavezne specijalizacije obiteljske iz medicine za samostalni rad.

Svečanom otvorenju kongresa prisustvovali su mnogu uvaženi gosti, a svim liječnicima dobrodošlicu su poželjeli varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić.

Kongres, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Grada Varaždina i Varaždinske županije, jedan je od najstarijih medicinskih kongresa u Hrvatskoj i mjesto susreta stručnjaka iz područja obiteljske medicine. 

Upravo je u Varaždinu 1993. godine održan 1. Kongres liječnika obiteljske medicine u Hrvatskoj i od tada su takvi kongresi mjesto susreta, znanstvene i stručne razmjene iskustava kao i mjesto za nastavak obrazovanja u području obiteljske medicine za velik broj sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

{gallery}kongres lijecnika 2015{/gallery}

Komentari