aktualni sat

Puškadija: Niste morali platiti bale, mogli ste izgraditi vrtiće, Bosilj: Neki među nama pozivaju inspekcije

Objavljeno: 11.06.2024. 19:15

Zadnja izmjena: 11.06.2024. 19:33

Foto: Boris Matijašec

Na nedavnoj presici Ivan Čehok kazao je kako je inspekcijski nalaz pokazao kako postoje nepravilnosti u radu i rasporedu vrtićkih grupa, a o istoj temi danas je tijekom aktualnog sata govorila Danijela Puškadija, vijećnica Čehokove Nezavisne liste, dok je gradonačelnik Neven Bosilj u svom odgovoru ponovno prozvao bivšeg gradonačelnika.

Puškadija je u svom pitanju kazala najprije kako se gradi samo jedan vrtić, a neupisano je 250 djece, dok je za roditelje, navodi, lutrija dobiti mjesto u vrtiću za djecu.

- Zašto niste prijavili više vrtića ili zašto niste sredstva za koja ste se planirali zadužiti usmjerili za izgradnju novih i dogradnju postojećih vrtića? U proračunu nije predviđen ni jedan vrtić osim vrtića u Hrašćici, a ni u projekcijama. Uz to, privatni vrtići najavili su povećanje cijena vrtića od rujna. Država vam financira zbrinjavanje bala s 200 milijuna eura za koje ste se bili spremni zadužiti, zašto nije to usmjereno u izgradnju vrtića? - pitala je vijećnica. 

'Svi se zgražaju nad time'

Gradonačelnik Bosilj u svom odgovoru osvrnuo se na bivšu gradsku vlast te kazao kako je u 25 godina izgrađen samo jedan vrtić, onaj u Kućanu, dok će, navodi, aktualna gradska vlast jedan izgraditi u tri godine. O nalazu inspekcije kaže slijedeće:

- Zvalo me barem 15 gradonačelnika koji su se zgražali nad tim, ali mi smo uložili žalbu i svi znamo da je to suludo. Radimo na inkluziji djece. Imamo u gradskim vrtićima 25 djece s teškoćama u razvoju te još šest u privatnim. Za svih 31 osigurali smo, što nema nitko u državi, pomoćnike. Insepktorica je zaključila da bi te grupe trebalo smanjiti za 2 ili 4 djece ovisno o teškočama. Ako je 20 djece, 19 zdrave i jedno s teškočama, dvije tete se bave s 19 djece, a pomoćnica s jednim, za što izdvajamo 350 tisuća eura godišnje. Sad neki dušebrižnici, za koje mislim da su među nama, zovu inspekcije da pišu nešto kao da su se odlijepile od zdravog razuma. Žalba ide dalje i to ćemo i dalje tjerati preko drugih institucija. To je suludo - naveo je Bosilj, a Puškadija odgovorom nije bila zadovoljna te je u replici kazala kako na pitanje nije odgovoreno.

Komentari