osvrt

Bosilj o popisu stanovništva: 'Svi se čudom čude...'

Smatra kako je najvažnije mladima osigurati uvjete da svoju sreću ne traže u zemljama Europske unije te naveo mjere za mlade koje je donijela nova gradska vlast:

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.01.2022. 08:40

Zadnja izmjena: 17.01.2022. 08:48

Foto: ARHIVA

'Svi se čudom čude demografskoj kataklizmi koja traje godinama i na koju stručnjaci upozoravaju više od desetljeća', prokomentirao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj prve rezultate popisa stanovništva.

Podsjetimo, Grad Varaždin je baš kao i većina drugih gradova i općina u Hrvatskoj izgubila broj stanovnika, točnije, 6,35 posto stanovnika. Konkretno, posljednji popis otkriva kako u Varaždinu trenutno živi 43.999 ljudi, dok je prije deset godina imao 46.946 stanovnika. Ipak, valja napomenuti kako Grad Varaždin bilježi manji pad od županijskog (8,92%), ali i nacionalnog prosjeka ( 9,25 %).

- Politička kultura je toliko niska da se paket pelena za novorođeno dijete smatra demografskom mjerom. Nitko neće imati dijete niti zbog dvije ili pet tisuća kuna. Bez seta mjera, nema pozitivnih rezultata - napisao je gradonačelnik.

Smatra kako je najvažnije mladima osigurati uvjete da svoju sreću ne traže u zemljama Europske unije te naveo mjere za mlade koje je donijela nova gradska vlast:

- Povećanje naknade za novorođeno dijete s 2000 na 5000 kuna, izjednačavanje cijene privatnih i gradskih vrtića, prvi smo uveli besplatne higijenske uloške u školu, povećali smo iznose studentskih stipendija, studenti prvih godina deficitarnih zanimanja sada mogu primati stipendije, smanjujemo cijenu produženog boravka, privukli smo čitav niz investitora koji će zapošljavati naše građane - naveo je Bosilj.

Komentari