konstituiran hrvatski sabor

Božo Petrov izabran za predsjednika Hrvatskog sabora

Jutarnji.hr

Objavljeno: 14.10.2016. 21:09

Zadnja izmjena: 14.10.2016. 21:16

Foto: screenshot/youtube

Danas je održana konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora na kojoj je izabran novi predsjednik. Sa 132 glasa, za predsjednika Hrvatskog sabora izabran je Božo Petrov, prenosi Jutarnji list.

Prema dogovoru HDZ-a i Most-a, Božo Petrov je bio jedini kandidat za predsjednika Sabora koji će tu dužnost obavljati sljedeće dvije godine.

Potvrđeni su i potpredsjednici sSabora, te će tu dužnost iz redova HDZ-a obavljati Željko Reiner, Milijan Brkić i Gordan Jandroković, a iz opozicije Milanka Opačić (SDP) i Ivan Vrdoljak (HNS).

Dužnost tajnika Sabora obavljat će Davor Orlović koji je na tu poziciju izabran s većinom glasova.

Željko Reiner, predsjednik na odlasku, prilikom pozdravnog govora se osvrnuo na svoje predsjedavanje koje je bilo prilično kratkog roka. Reiner je napomenuo kako je on, zajedno sa zastupnicima mogao i morao učiniti mnogo više i bolje te posebno istaknuo sudjelovanje u gospodarskom oporavku Hrvatske. 

 Prilikom glasanja, u Saboru je prisustvovalo 145 zastupnika, te je ispunjen uvjet kvoruma.

Od svih prisutnih, njih 132 je glasalo za, 12 je bilo suzdržanih, a 1 protiv. Jedini koji je bio protiv, bio je Ivan Pernar, javlja Jutarnji list.

Izabranim novim predsjednikom, Hrvatski sabor je konstituiran, a Božo Petrov je u svom obraćanju obećao kako je iskazano povjerenje zastupnika ujedno i njegova obveza da novoj funkciji pristupi časno i odgovorno. 

Izabrano je i novo Mandatno - imunitetno povjerenstvo, na čelu kojeg će biti Žarko Tušek, član HDZ-a.

Sjednici je prisustvovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dosadašnji premijer Tihomir Orešković, te Andrej Plenković, Boris Vujčić i mnogi drugi, no Zoran Milanović nije sudjelovao u glasanju. 

Komentari