Bruno Hranić i Predrag Štromar imenovani u skupštinu regija EU-a

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 28.01.2015. 10:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

U Europski odbor regija (OR) – političku skupštinu lokalnih i regionalnih tijela vlasti EU-a, u utorak 27. siječnja imenovano je 18 lokalnih političara iz cijele Hrvatske...

To će izaslanstvo – koje je predložila hrvatska vlada, a formalno odobrilo Europsko vijeće – sljedećih pet godina u Odboru predstavljati interese hrvatskih gradova i regija.
Hrvatsko izaslanstvo – koje čini devet punopravnih članova među kojima su iz Varaždinske županije vidovečki načelnik Bruno Hranić i  župan Predrag Štromar te devet zamjenika – bit će sastavni dio nove OR-ove skupštine od 350 lokalnih i regionalnih političara koja sljedeći mjesec započinje novi petogodišnji mandat.

Hrvatske članove imenuje hrvatska vlada i oni odražavaju rodne i geografske odnose u Hrvatskoj.

Oni će se pridružiti regionalnim i lokalnim nacionalnim izaslanstvima iz svih država članica EU-a kad započne novi mandat OR-a. OR je uspostavljen 1994. godine, nakon potpisivanja Ugovora iz Maastrichta, kako bi se europskim lokalnim i regionalnim vladama omogućilo da u Europskoj uniji izraze svoje mišljenje. Svaki od 350 članova OR-a mora biti političar izabran u svom matičnom gradu i regiji.

Lokalni i regionalni političari okupljaju se u Bruxellesu do šest puta godišnje kako bi raspravili političke prioritete i usvojili mišljenja o zakonodavstvu EU-a.

Hrvatsko izaslanstvo sastat će se prvi puta 11. veljače u Bruxellesu tijekom prvog plenarnog zasjedanja novog OR-ovog mandata gdje će svi članovi izabrati predsjednika i prvog potpredsjednika Skupštine.

Komentari