povlačenje sredstava iz eu

Bruno Hranić sudjelovao na sastanku predstavnika Udruge hrvatskih općina i ministrice Gabrijele Žalac

Objavljeno: 09.11.2016. 18:18

Foto: Udruga općina u Republici Hrvatskoj

Predstavnici Udruge hrvatskih općina održali su sastanak s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijelom Žalac koja je najavila izmjene zakonskih regulativa, jačanje suradnje i koordinacije svih tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondova.

Navedeni koraci su nužni kako bi Hrvatska uspješno povlačila sredstva iz EU fondova i učinkovito upravljala regionalnim razvojem, a hrvatske općine će imati važnu ulogu u ostvarenju tog cilja.

Kako bi općinama predstavila detalje najavljenih promjena, ministrica se sastala s predsjednikom Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đurom Bukvićem, dopredsjednikom Martinom Baričevićem i  glavnim tajnikom Brunom Hranićem, načelnikom Općine Vidovec.

Ministrica Gabrijela Žalac najavila je kako će Ministarstvo raditi izmjene Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te nekoliko podzakonskih akata, donijeti novi Zakon o potpomognutim područjima, a također je najavila i upravljanje Bazom projekata.

- Zakonskom regulativom obvezat ćemo državne i javne ustanove da se ubuduće svi projekti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini unose u Bazu projekata. Jedino tako možemo kvalitetno upravljati EU sredstvima i ravnomjerno ih raspodijeliti na razini države -  rekla je ministrica.

Predstavnici Udruge općina pozdravili su najavljene promjene i složili se da su dobro uređen sustav i suradnja na svim razinama najbolji put do povlačenja sredstava iz EU fondova. 

 

Komentari