priopćenje za medije

Budimo grad nakon uvjeta postavili i PREDUVJETE za referendum, evo detalja

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.11.2022. 10:37

Zadnja izmjena: 29.11.2022. 10:37

Dubravka Novak jučer je poručila kako vijećnici Budimo grad neće podržati proračun već traže referendum o rješavanju bala, a nedugo zatim je gradska vlast priopćila kako su spremni raspisati referendum.

Novak se sada javila priopćenjem za medije u kojem tvrdi kako gradska vlast 'prepisuje' njihove ideje, no kako kaže, ako je u interesu građana, onda je oprostivo.

- Za razliku od SDP-a, naša ideja o referendumu nije slučajno pala iz vedra neba. Ona je dio našeg temeljnog političkog programa nazvanog „Manifest o dobrom upravljanju gradom, a ako koje pitanje zaslužuje transparentnost u obrazlaganju i provođenju, onda je to zaista pitanje načina rješavanja najkontroverznijeg i najskupljeg pitanja u suvremenoj varaždinskoj povijesti - napisala je Novak i rekla kako njihov prijedlog ima nekoliko preduvjeta, koje prenosimo u cijelosti:

  • Prijedlog referenduma nije prilika gradonačelniku da bude još netransparentniji i da se „izvuče“. Baš naprotiv. Referendum je jedan od načina da se aktualnu vlast „natjera“ da nam svima u najsitnije detalje obrazloži sve okolnosti, uvjete i troškove ponuđenog rješenja. Sve ono što nije želio ili možda smio do sada. Neće mu biti lako.
  • Referendumsko pitanje mora biti sastavljeno na način da se izbjegne populističko navođenje vode na svoj mlin. Ono mora kratko i jasno upućivati na to kakve se obveze preuzimaju glasom „za“ ili „protiv“, a ne da se glasa za, karikiramo, „spas Varaždina“.
  • Mora se postići visoki stupanj konsenzusa između političkih opcija u Gradskom vijeću. Drugim riječima, bilo bi najbolje kad bi svi, ili barem 11 vijećnika bilo spremno obvezati se da će prihvatiti rezultate transparentno obrazloženog i provedenog referenduma s legitimnim pitanjem te da će, ukoliko se građani odluče za predloženo rješenje, u Vijeću podržati sve potrebne odluke i rebalanse da njihova volja bude poštivana. Lokalni referendumi su obvezujući samo ukoliko na njih iziđe više od 50% birača, a ovaj referendum moramo biti spremni proglasiti obvezujućim čak i ako se to ne dogodi. Inače nema smisla.
  • Pitanje proračuna za 2023. i načina rješavanja baliranog otpada mora biti razdvojeno. Tek nakon što, i ako se, postigne dogovor o referendumu, nakon što bude prikupljena dokumentirana potpora dovoljnog broja (najbolje svih) gradskih vijećnika te nakon što odluka o raspisivanju referenduma bude donesena na Gradskom vijedu, možemo pričati o proračunu jer se sada, ispod sjene ogromnog zaduženja i pritiska, malo toga vidi.

 

Komentari