Bunić tražio ostavku Jakovljević, branili ju Habuš i Cvetko

Objavljeno: 19.06.2015. 17:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: V. Mihalić

Kao što se i moglo čuti nekoliko dana prije same sjednice Gradskog vijeća, pod točkom dnevnog reda u kojoj se raspravljalo o Izvješćima o radu javnih ustanova u kulturi, rasprava se najviše povela oko izvješća Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Vijećnik iz redova HSLS-a Željko Bunić istaknuo je dva ključna razloga zašto neće podržati Izvješće o radu HNK U Varaždinu za proteklu godinu.

- Prvo je postojanje prikrivenih obveza. Tražili smo očitovanje HNK, a odgovor koji smo dobili jest da su postojale nekakve obveze prema dobavljačima, što nismo pitali, i da isto tako postoji lista neisplaćenih honorara do brojke 350 tisuća kuna pri čemu je nejasno jesu li te obveze bile proknjižene prerano - naveo je Bunić i dodao kako se često puta nešto skriva friziranjem rezultata te da Odbor nije bio zadovoljan dobivenim odgovorom.

Kao drugi razlog naveo je predstavu "Svinje" redatelja Damira Zlatara Freya. Kako je naveo Bunić, u izvješću se vidi da navedena predstava nije bila odobrena od strane Kazališnog vijeća te da se za nju nije znalo do same premijere.

- Kazališno vijeće sve do premijere nije bilo obaviješteno da će ta predstava igrati te da je dopuštenje za tu predstavu dobiveno od Ministarstva kulture, ali tek nakon premijere. Dakle, lažiranje dokumenata, izvrgavanje, sve to pokazuje da v.d. intendantica ne poštuje Kazališno vijeće, a ni ovo Gradsko vijeće. Moram se doista zapitati kakvu korist Grad Varaždin ima od ove predstave? Nije angažiran nitko iz varaždinskog kazališta, niti statisti, niti kostimografi, tonski majstor. Redatelj je spavao u Zagrebu, u Westinu, a probe su se održavale na Peščenici. Jakovljević pokazuje nepodnošljivu lakoću trošenja novca i nadam se da će se gradonačelnik predomisliti i neće za još šest mjeseci produžiti mandat v.d. intendantici, a njena moralna odluka bi trebala biti ostavka - izjasnio se Bunić i poveo vrlo oštru raspravu u kojoj mu je ovog puta kontrirala i vijećnica HDZ-a Otilija Cvetko.

Cvetko je naglasila kako će HDZ podržati ivzješće o radu HNK u Varaždinu i rad Jasne Jakovljević.

- Ja zaista vas više ne mogu slušati o kazalištu u Varaždinu. Zašto vam to govorim? Zato jer tražite dlaku u jajetu. Nije se pitalo što je napravljeno u kazalištu od 2005. do danas. Znam kako je to kazalište izgledalo i radilo 2005., a kako izgleda i radi danas. Vi pričate o izvedbi "Svinje". Jeste li se pitali koliko su gledatelji prihvatili ovu predstavu? Kakvo je to kazalište koje nema gostovanja? Naprosto vas ne razumijem. Jeste li se pitali može li intendantica raditi s Kazališnim vijećem? Koliko oni njoj problema stvaraju? Samo govorite ne valja ovo, ne valja ono, o čemu mi pričamo? Ne možemo govoriti da stalno nešto ne valja - bila je oštra Cvetko.

Vijećnicima se obratila i sama Jasna Jakovljević koja je naglasila kako na mjesto ravnateljice varaždinskog kazališta nije došla preko veze, već putem natječaja.

- Statusu nacionalnog kazališta stremila sam otkad sam na čelu HNK. Što se tiče predstave Svinje, moram naglasiti kako nije bila ništa skuplja od ostalih predstava. Probe smo imali u Zagrebu jer se u matičnom kazalištu u to vrijeme pripremala druga predstava, Heda Gabler. Podsjećam da su Svinje izazvale odlične kritike, a gostovat ćemo diljem cijele Hrvatske. Glavni ciljevi projekta su ostvareni i predstava je visoke umjetničke kvalitete dostojna nacionalnom statusu HNK - rekla je Jakovljević.

Ipak, vijećnik Zlatan Avar također nije podržao izvješće o radu HNK, jer kako je naglasio, računovodstveno i financijski se ne vodi kako bi trebalo.

- Neću ulaziti u programski sadržaj HNK, jer to prepuštamo stručnjacima u kulturi, no što se tiče financijske i računovodstvene strane poslovanja ono ne štima, a s obzirom da se radi o nacionalnom kazalištu, to bi trebalo funkcionirati puno ozbiljnije - rekao je Avar i dodao kako neće podržati ni Izvješće o radu Pučkog otvorenog učilišta.

Gradonačelnik Habuš je i sam priznao kako su imali "frke" s kazalištem te da ih imati i dalje sve dok ne odabreu intendanta, ali da dobre stvari treba pohvaliti, a neke nepravilnosti ispraviti.

- Zbog svega što se događalo oko reizbora intendanta, odnosi su u kazalištu nategnuti, ali ono i dalje jako dobro funkcionira. Ono što je dobro treba pohvaliti i držati se toga, a neke nepravilnosti ispraviti. Treba upozoriti na nepravilnosti, ali i pokoji put potapšati po ramenu kako se greške ne bi ponavljale - rekao je Habuš.

Unatoč dugotrajnoj raspravi, svi izvještaji o radu javnih ustanova u kulturi su prihvaćeno što jednoglasno, što većinom glasova. S dnevnog reda je skinuto Izvješće o radu Zajednce športskih udruga Grada Varaždina, jer o materijalu nisu stigli raspravljati na Odboru za proračun i financije.

Komentari