Bura negodovanja u Saboru zbog Podolnjakova odbijanja kandidature, sjednica prekinuta

Objavljeno: 03.12.2015. 10:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Robert Podolnjak nije prihvatio kandidaturu za predsjednika Sabora skupine od 55 zastupnika Hrvatskog sabora, zbog čega je morala biti prekinuta današnja konstituirajuća sjednica.

Predložilo ga je, naime, 55 zastupnika koalicije Hrvatska raste, no on je istaknuo da će kandidaturu prihvatiti samo u slučaju ako ona bude rezultat konsenzusa. Podsjetimo, HDZ istaknuo svog kandidata za predsjednika Sabora, Željka Reinera.

- Zahvaljujem na potpori onih zastupnika koji su me predložili, ali kao što sam više puta rekao - prijedlog ću prihvatiti samo u slučaju ako bude rezultat konsenzusa jer moja stranka ima svega 15 zastupnika. Zbog toga inzistiramo na konsenzusu. Budući da ga u ovom trenutku nema, ja moram otkloniti prijedlog kandidature za predsjednika - rekao je tom prilikom Podolnjak.

Spomenuto je izazvalo buru negodovanja među saborskim zastupnicima koji zbog prekidanja konstituirajuće sjednice danas nisu mogli položiti prisegu. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je pak novoizabrane zastupnike na odgovornost prema biračima, te je podsjetila da će se drugi krug konzultacija za održati u ponedjeljak.

Komentari