radimir čačić

eTV - 'SDP je doveo Stričaka za župana, postoji ozbiljna mogućnost da s HDZ-om nastupaju zajedno'

Kako je HNS-u potreban HDZ, tako je HDZ-u, prema Čačićevim riječima, u Varaždinskoj županiji potreban Ivan Čehok u čiji prostor ne mogu uči iako to neki poput Siniše Jenkača tvrde. Na primjeru grada Ivanca pokazuje se kako ponegdje zajedno mogu HDZ i SDP...
Objavljeno: 03.07.2023. 11:12

Zadnja izmjena: 03.07.2023. 12:14

U eTV studiju danas je gostovao Radimir Čačić te je komentirao zbivanja na političkoj sceni od prijevremenih izbora naovamo.

Predsjednik Reformista smatra da HNS više ne može dobiti ni jednog saborskog zastupnika, što njihovu koaliciju s HDZ-om čini logičnom No, kako je HNS-u potreban HDZ, tako je HDZ-u, prema Čačićevim riječima, u Varaždinskoj županiji potreban Ivan Čehok u čiji prostor ne mogu ući iako to neki poput Siniše Jenkača tvrde. U kontekstu političke situacije u gradu Ivancu pokazuje se kako HDZ i SDP ponegdje mogu i zajedno.

- SDP i HDZ surađuju na puno mjesta. SDP je doveo Stričaka za župana svojom politikom „bolje da se Čačić makne bez obzira tko bio“, ma kako on bio nesposoban, primitivan... SDP godinama postoji kao drugi pol HDZ-a. Naravno, vidi se kako to ide, do kuda su došli. Kako „dobro“ napreduju. Nažalost. To nije dobro. Vidjet ćemo, možda se stvari promijene, ali apsolutno postoji ozbiljna mogućnost da oni zajedno nastupaju, glasaju, itd. – rekao je Čačić.

'Slovenci imaju 104 posto veće mirovine'

Čačić je i ovom prilikom govorio o potrebi da se porast hrvatskih mirovina uskladi s porastom inflacije, ističući kako su u susjednoj Sloveniji mirovine čak 104 posto veće nego u Hrvatskoj.

- Malo su to šokantni podaci. Zašto? Zato jer su plaće u Sloveniji za 25,1 posto veće, a mirovine su i više nego dva puta veće. Mirovine su u Hrvatskoj u zadnjih sedam godina otkako je došla Plenkovićeva vlada snažno pale. Umirovljenici su dobili više novaca, ali njihova kupovna moć je mala, a naročito u ovom inflatornom vremenu kada je inflacija na prehrambenim proizvodima 19 posto a usklađenje mirovina se vrši na razini 5 i 6 posto. Jednostavno se ljude gazi.

'Bukotermal kasni. Srećom'

Kada je riječ o ključnim projektima, Čačić je ponovio kako se gradski stanovi za najam mogu rješiti u okviru POS-a, odnosno da za to nije potreban novi model. Glede projekta geotermalne elektrane Varaždinske županije vidi pak jednu veliku opasnost.

- Stričak je dokazao jednu stvar koja pokazuje da nije glup. Dokazao je na nizu primjera da je svjestan da nema pojma. Sve ono što traži neki angažman, znanje, struku, energiju, viziju, on je zaustavio. Jedan od najvećih takvih projekata je projekt Varaždinskih Toplica, jer je trebalo tražiti strateške partnere, raditi međunarodne ugovore, itd. Stvar je bila jako zahtjeva finanijski, pravno, tehnički… Slično je i s Bukotermalom. Postavio sam sustav, napravio firmu i ostavio 15 milijuna na računu za ovo što se sada radi. Srećom, kasni se godinu i pol i Stričak se neće naći u poziciji da ugovara strateškog partnera jer će već u tom trenutku izgubiti izbore.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao predsjednik Reformista Radimir Čačić pogledajte ovdje:

 

Komentari