povlačenje eu sredstava

Čačić i četvorica župana: "Kao regija s milijun stanovnika zaslužujemo bolji tretman"

Objavljeno: 20.10.2020. 16:28

Zadnja izmjena: 20.10.2020. 16:29

Petorica župana - Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren, Damir Bajs i Željko Kolar - danas su od Vlade ponovno zatražili potpisivanje razvojnog sporazuma za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku.

Kako je rečeno, tim sporazumom bi se omogućilo provođenje EU projekata važnih za Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, ali i Zagrebačku županiju koje sada zajedno čine novu NUTS 2 statističku regiju. S obzirom da je potpisivanje razvojnog sporazuma za sjevernu i središnju Hrvatsku uvršteno i u Program Vlade RH za razdoblje od 2020. do 2024. godine, župan Varaždinske županije Radimir Čačić je istaknuo da je upravo sada najbolji trenutak da se razvojni sporazum realizira.

- Počeo je novi mandat Vlade i pred definiranjem smo operativnih programa o raspodjeli 22 milijarde eura iz novog EU proračuna, koliko bi Hrvatska trebala imati na raspolaganju, od čega je interventnih 10 milijardi eura za gospodarski oporavak od koronakrize. Važno je i što nam se pridružila Zagrebačka županija s respektabilnim brojem od 300.000 stanovnika. Dakle, sve to govori da sada kao regija s gotovo milijun stanovnika moramo sjesti za stol s ministricom Tramišak, a nakon toga i premijerom Plenkovićem kako bismo napravili konkretan operativni korak prema realizaciji razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske, a na tragu dobrih iskustava Slavonije. S obzirom da je Vlada to izrijekom rekla u svojem programu koji je usvojen u Saboru, očekujem da će razvojni sporazum sada biti realiziran – istaknuo je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije.

"Evo zašto zaslužujemo bolji tretman"

Slavonska, panonska Hrvatska je na 41 posto BDP-a Europske unije, a sjeverna Hrvatska na 47 posto. Slijede Jadranska Hrvatska s 57,4 posto i Grad Zagreb sa 104,8 posto BDP-a Europske unije. Ta tragična razlika među regijama dovoljno govori o tome koji to prostori Hrvatske koji zaslužuju ozbiljan tretman i podršku. Zato očekujemo da će Vlada svoja programska obećanja i realizirati", dodao je varaždinski župan.

Komentari