rasplet situacije

HNS ostaje usamljen u Županijskoj skupštini, ali Štromar ima 'adut' zbog kojeg može biti miran?

Objavljeno: 13.06.2017. 15:39

Zadnja izmjena: 13.06.2017. 15:44

Foto: Arhiva

Koalicija HNS-SDP-HSS-HSU-Laburisti u Županijskoj je skupštini osvojila 19 mjesta, pa se već u izbornoj noći kalkuliralo s raznim kombinacijama kako bi eventualno dobili većinu od 21 vijećnika.

I koalicija HDZ-a i Čačićevih Reformista koja je već bila na pomolu imala je 20 glasova - točno 1 manje od željene brojke. Osim ova dva bloka, između njih se nalazi Živi zid s 2 vijećnika, za koje je vrlo upitno žele li ući u koaliciju - ili, kako se to u novije vrijeme govori - suradnju s bilo kime. No, nakon najnovijih raspleta na nacionalnoj razini, kao i raznih dogovora na lokalnoj razini, čini se da će HNS ostati usamljen u skupštini.

'Sve je dogovoreno'

Uz Čačića su - kako doznajemo iz raznih izvora - sada praktički sve stranke osim HNS-a. 

- Nemate se što brinuti, sve je dogovoreno. - izjavio nam je Čačić na naše pitanje računa li na većinsku podršku županijske skupštine. Isto je odgovorio i na naše pitanje o eventualnoj suradnji s SDP-om: "Sve je dogovoreno!"

- Očekujemo komotnu većinu u Skupštini. Neću sad govoriti u ime drugih stranaka, ali vjerujemo da će nas velika većina podržati. Ljudi su oduševljeni pobjedom Čačića. - izjavila je Natalija Martinčević, dodajući kako ostavlja HNS-ovim vijećnicima da glasaju po svojoj savjesti.

Iz HDZ-a nam nisu htjeli dati nikakve određene odgovore - premda je već ranije Alen Runac izjavio da se pregovara s Čačićem o Runčevom postavljanju za predsjednika županijske skupštine. No, kako nam je sam Runac rekao, službeni stav stranke donijet će se ovih dana.

>> PRAKTIČKI RIJEŠENO? HDZ i Čačić već dogovorili koaliciju u Županijskoj skupštini, Runac predsjednik

Nakon što je HNS na nacionalnoj razini sklopio koaliciju s HDZ-om došlo je do prilično jasnog pucanja veza na relaciji HNS - SDP. S obzirom da je i sam Čačić potvrdio kako se još prije 10-ak dana sastao s Habekom i s njime sve dogovorio, upitali smo šefa županijskog SDP-a Mario Habeka je li uistinu riješeno pitanje potpore SDP-a Čačiću.

- Točno je da sam razgovarao sa županom Čačićem o projektnoj suradnji. S time se složio i Županijski odbor SDP-a, ali tek slijede razgovori sa županom o modalitetu te suradnje. - priopćio nam je Habek.

I Kolarić uz Čačića

A potporu Čačiću - odnosno, njegovom prijedlogu za predsjednika - dat će i laburist Božidar Kolarić.

- Nama je vrh stranke dao odriješene ruke da donesemo odluku. Objasnio sam im odnos snaga u Skupštini. Moj stav je da ću - kao što sam svojedobno dao potporu Habušu - tako sada dati potporu Čačiću. Ali samo njegovom prijedlogu za predsjednika Skupštine - o proračunu i projektima odlučit ću tek kad to bude došlo. No, to je samo moj stav, a stranka će ga službeno zauzeti ovih dana, pa ću se postupiti prema njemu. - izjavio nam je Kolarić.

Prema svemu sudeći, vrlo je mogući scenarij po kojemu bi potporu Čačiću dali i HDZ i SDP i Laburisti. Neke stvari nisu do kraja jasne, izgleda da će Čačićev kandidat za predsjednika Županijske skupštine - a to bi trebao biti Alen Runac - glatko proći na glasanju. U tom bi scenariju HNS praktički ostao usamljen, uz već izolirani Živi zid. No, za konačni rasplet ipak trebamo sačekati još tjedan dana.

Štromarov 'adut'

Premda se neposredno nakon drugog kruga lokalnih izbora u političkim kuloarima spominjalo da će k Čačiću prijeći i dva HNS-ova skupštinska vijećanika, za koje je Štromar rekao da daje – ruku u vatru; dobro upućeni izvor sada nam skreće pažnju na to, da je kod Štromara kao ministra graditeljstva budžet od 400 milijuna kuna za projekte JLS-ova. Neki smatraju da je time spriječio egzodus dijela HNS-ovih (gra)donačelnika na Čačićevu stranu, ali i izbjegao veće unutarnje nemire u lokalnom HNS-u. Podsjetimo se, samo je jedan gradski vijećnik u cijeloj Varaždinskoj županiji napustio HNS otkako su ušli u koaliciju s HDZ-om, a neki od najistaknutijih HNS-ovih dužnosnika otišli, jednostavno, HDZ-ovcu Siniši Jenkaču čestitati Dan grada. 

Komentari