drugi sastanak vlade

Čačić na sastanku Vlade u Požegi: ''Trebaju se kompenzirati štete nanesene našoj županiji''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 03.07.2017. 15:38

Zadnja izmjena: 03.07.2017. 15:54

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je danas u Požegi drugim sastankom Vlade Republike Hrvatske sa županima, gradonačelnikom Grada Zagreba, s predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskome saboru, saborskim zastupnicima, predstavnikom Ureda predsjednice Republike te gradonačelnikom Grada Požege.

Sastanku je prisustvovao i župan Radimir Čačić koji je posebno upozorio na činjenicu da je različitim mjerama HDZ-ovih i SDP-ovih vlada nakon njegovog odlaska Varaždinskoj županiji oduzet cijeli jedan izvorni proračun te upozorio na nužnost da se te štete kompenziraju. Neizvršavanje obveze Vlade po Javno privatnom partnerstvu dodatno je ugrozilo funkcioniranje županije te je župan Čačić pozdravio činjenicu da je Vlada preuzela obvezu da u najkraćem roku donese sve formalne odluke kako bi mogla početi sa isplatom obveze.

I župan Čačić i Bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs upozorili su da Hrvatska do 2023. godine neće realizirati ni jedan ozbiljan projekt u osnovnom i srednjem školstvu, izuzev specijalnih škola, ukoliko Vlada ne donese odluke kojima bi omogućila da se nastavi realizacija već pripremljenih JPP projekata.

Potpuno ista je situacija i u zdravstvu gdje se iz EU fondova mogu realizirati samo manji projekti usmjereni ka pojednostavljenju komunikacije s građanima. Župan Međimurske županije Matija Posavec podcrtao je nužnost izgradnje brze pruge i cestovnih prometnica na Sjeveru, a župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar potrebu regionalnog pristupa.

Na sastanku je prihvaćeno je domaćinstvo Varaždinske županije istog ovakvog formata sastanka za godinu dana, a u međuvremenu domaćin će biti Šibensko- Kninska županija.

Komentari