konferencija za medije

Čačić: "Od novca koji će nam Marić uzeti, sva djeca mogla bi imati besplatan vrtić"

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.10.2019. 12:32

Zadnja izmjena: 31.10.2019. 12:49

Ministar financija Zdravko Marić za četvrti krug porezne reforme predložio je novi poticaj, prema kojemu se za zaposlene do 25 godina ne bi trebao plaćati porez na dohodak (plaću), ali niti prirez, ukoliko postoji u njihovom gradu odnosno općini. Oni između 25 i 30 godina starosti bi, pak, plaćali samo pola propisanog poreza na dohodak...

Neki su se gradonačelnici odmah pobunili komentirajući ovu poreznu reformu, između ostalih i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, kao i Stjepan Kovač na čelu Čakovca, rekavši kako je to dobra mjera za mlade, ali - loša za gradove koji će time izgubiti svoje prihode, pogotovo na sjeveru gdje je zaposlenost mladih ljudi visoka.

Upravo se na tu temu danas osvrnuo i župan Radimir Čačić koji je rekao kako će ova mjera biti isključivo plaćena iz proračuna županija, općina i gradova, a ''niti kune iz državnog proračuna''. - To će nas koštati 800 milijuna kuna. Dakle, 40 posto svega što je prošle godine dano, takozvanom reformom je ove godine uzeto. Varaždinskoj županiji uzet će se sve što su dali, a Grad Varaždin nije ništa dobio prošle godine, a ove godine mu se i uzima - rekao je Čačić i dodao kako je opet sjever najgore prošao.

Prema njegovim riječima, za novac koji će se uzeti od Varaždinske županije, sva bi djeca mogla dobiti besplatan vrtić. - Nemojte nam uzeti taj novac, prebacite to u poseban fond za financiranje predškolskih ustanova i sva će djeca imati besplatan vrtić - zaključio je Čačić.

Komentari