priopćenje koalicije

Čačić o problemima u pravosuđu: 'HDZ ne vidi i ne želi funkcionirajuću pravnu državu'

Objavljeno: 01.02.2024. 11:04

Zadnja izmjena: 01.02.2024. 11:18

Koalicija 'Za bolju Hrvatsku' čiji je dio i Narodna stranka – Reformisti, uz IDS-DDI, Fokus i Primorsko-goranski savez, osvrnuli su se na promjene u kaznenom zakonu vezane za sporno 'curenje informacija'. 

Predsjednik Reformista, Radimir Čačić, kaže kako HDZ ne vidi i ne želi Hrvatsku kao funkcionirajuću pravnu državu, kao ni onu koja je pod kontrolom slobodnih medija.

- Lex AP jasno šalje poruku da u okvirima koji su u tom zakonu jasno definirani, do pravomoćne potvrde optužnice nema informacija o potencijalnim kaznenim djelima. To je kad se radi o političkim dužnosnicima vremenski okvir od najmanje 2-3 godine. Drugim riječima ne postoji nikakva kontrola javnosti nad potencijalnim kaznenim djelima – kazao je.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus rekao je kako njihova koalicija zagovara neovisno sudstvo u koje svi mogu imati povjerenja, a tvrdi i da se problem nepovjerenja građana u pravosuđe i sporost procesa pokušava prebaciti na djelatnike. Da HDZ vrši nasilan napad na kompletnu pravnu državu i da je odabran katastrofalan državni odvjetnik kaže i predsjednik Fokusa Davor Nađi te dodaje kako se takozvanim lex AP-om želi ušutkati medije. 


Cjelovito priopćenje koalicije 'Za bolju Hrvatsku' donosimo u nastavku:

Jučer su se u Puli lideri koalicije 'Za bolju Hrvatsku', koju čine IDS-DDI, Fokus, Narodna stranka - Reformisti i Primorsko-goranski savez, osvrnuli na problematično stanje u hrvatskom pravosuđu.

Radimir Čačić, predsjednik stranke Narodna stranka – Reformisti naglasio je da je „očito i neupitno da HDZ potvrđuje činjenicu da ne vidi i ne želi Hrvatsku kao funkcionirajuću pravnu državu. Ne želi ni pravnu državu koja je pod kontrolom slobodnih medija i ne želi funkcionirajuće pravne institucije.“

- Lex AP jasno šalje poruku da u okvirima koji su u tom zakonu jasno definirani, do pravomoćne potvrde optužnice nema informacija o potencijalnim kaznenim djelima. To je kad se radi o političkim dužnosnicima vremenski okvir od najmanje 2-3 godine. Drugim riječima ne postoji nikakva kontrola javnosti nad potencijalnim kaznenim djelima, zaključio je Čačić.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus naglasio je da „sve stranke koalicije 'Za bolju Hrvatsku' snažno zagovaraju jako, učinkovito i neovisno sudstvo, u kojem rade najkompetentniji ljudi. Vlada, Ministarstvo pravosuđa i Sabor moraju stvoriti uvjete da bi imali takvo sudstvo, jer građani s punim pravom od nas očekuju da se u razumnom roku donose presude, u koje svi mogu imati povjerenja.“

Kako bi se to postiglo, Paus je izdvojio tri točke. Prva je da se Glavni državni odvjetnik bira dvotrećinskom većinom u Saboru, što bi jamčilo višu razinu neovisnosti. Zatim, materijalna prava svih zaposlenih u pravosudnom sustavu potrebno je odmah urediti te za kraj, da je obaveza zakonodavca, odnosno Sabora da prilagodi zakonodavni okvir s ciljem skraćivanja rokova i podizanja povjerenja u pravosuđe.

Govoreći o alarmantnom stanju u kojem se nalazi hrvatsko pravosuđe, predsjednik IDS-a istaknuo je kako je očito da se pokušava prebaciti problem nepovjerenja građana u pravosuđe i sporosti procesa na djelatnike koji rade u tom pravosuđu. - Nisu ni službenici ni namještenici, a niti pravosudni dužnosnici krivi što ne funkcionira sustav, nego je kriv onaj tko upravlja tim sustavom, a to su prije svega Vlada i Ministarstvo te zakonodavac koji je postavio takav okvir, zaključio je Paus.

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi izjavio je da „HDZ vrši nasilan napad na kompletnu pravnu državu. Pravosuđe je nefunkcionirajuće, odabran je katastrofalan državni odvjetnik i donosi se „lex AP“ kojim se nastoji ušutkati medije. To je cijeli paket koji dalje narušava pravnu državu i povjerenje građana. Gospodin Turudić je jasno obilježen HDZ-om i mi ne možemo očekivati da će stvarno biti nepristran u postupcima. Ne ulazeći u njegove kompetencije, skeptični smo prema pravednom vođenju postupaka i transparentnosti. „Lex AP“ je alat više za narušavanje kredibiliteta i idemo veliki korak unazad i što se tiče slobode medija i razvoja demokracije u Hrvatskoj”.

Predsjednik Primorsko goranskog saveza Darijo Vasilić istaknuo je da je hrvatsko pravosuđe apsolutna rak rana našega društva te da su u pravosudne institucije hrvatski građani izgubili povjerenje.

- U svim pravosudnim segmentima stanje je izrazito loše, ali je, čini se, u kaznenom pravu najgore. Aktualnim „Lex AP-om“ i predloženim famoznim člankom 307. A, koji je čitavu javnost digao na noge, stanje se želi dodatno pogoršati. Jasno, riječ je o žestokom udaru na slobodu medija i govora, na građanska prava i slobode, rekao je Vasilić te dodao da su HDZ i Vlada RH reterirali pa pod snažnim pritiskom opozicijskih stranaka, medija i javnosti odlučili ne prijetiti izravno novinarima koji objave informacije iz istraga ako to čine u javnom interesu.

- To djeluje kao određeni napredak, ali je vrlo poražavajuća činjenica da se takva kategorija kaznenih djela uopće unosi u kazneno zakonodavstvo. Stoga mi u koaliciji glasno zagovaramo kudikamo veću slobodu hrvatskih medija, tražimo poboljšanje materijalnih prava sudaca, skraćivanje nevjerojatno dugih rokova trajanja sudskih sporova te da se, kao temeljni demokratski korak, glavni državni odvjetnik u Saboru bira dvotrećinskom većinom, kao što se bira i predsjednik Vrhovnog suda. Sve to su pretpostavke su za stvaranje pravednije bolje Hrvatske, zaključio je Vasilić.

 

Komentari