Čačić: Pozivamo predsjednika da se izjasni u kojem roku namjerava pokrenuti referendum

Objavljeno: 08.01.2015. 13:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: PR reformisti

U Središnjem uredu Narodne stranke – reformisti u Zagrebu, predsjednik stranke Radimir Čačić i potpredsjednica Natalija Martinčević na tiskovnoj konferenciji iznijeli su stavove glede ustavnih promjena koje predlaže aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

- Jedna od najvažnijih ustavnih promjena koje predlaže predsjednik Josipović, a koja je za Reformiste od posebne važnosti je regionalizacija. Reformisti Hrvatsku vide u 5 regija i 2 podregije, no ono što je u regionalizaciji najvažnije je decentralizacija državnog proračuna - rekla je tom prilikom Natalija Martinčević, istaknuvši kako regionalizaciju treba pratiti i porezna reforma.

Tom poreznom reformom, kako je rekla Martinčević, sredstva usmjerena prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave sa sadašnjih 10 posto povećala bi se na 30 posto, što je, uostalom, i prosjek Europske unije.

- Proračunski manjak do 3 posto i javni dug do 60 posto  su okviri koje je Hrvatska probila. Također, u svoj pravni poredak nije ugradila odredbe o ograničenju prekomjernog deficita, što je zahtjev Europske unije ispunjen već od gotovo svih zemalja u različitim formama - rekao je Radimir Čačić, zbog čega smatra "jasnim" da je inicijativa predsjednika Josipovića nužno.

Kako Čačić nadalje ističe, ona direktno "smanjuje neizdrživi teret" javnog sektora te "utječe na povećanje konkurentnosti gospodarstva", čime se "otvara prostor rasta investicija i zapošljavanja".

- Pravo pitanje nije da li prihvatiti inicijativu i da li ta inicijativa utječe na gospodarstvo, već koji rok će za prihvaćanje ustavnih promjena predsjednik zadati Saboru RH, te u kojem roku, ukoliko do toga ne dođe, pokreće referendumsku inicijativu. Pozivamo stoga Predsjednika da se o tome izjasni – zaključio je Radimir Čačić, predsjednik stranke Reformista.

Martinčević je naposlijetku osudila izjavu odnosno Facebook status Igora Borovca kojeg smatra "uvredljivim ne samo za glasače gospodina Josipovića već i za sve građane Hrvatske".

Komentari