predsjednički izbori

Čačić: "SDP se samozavarava. Iz pristojnosti ih nismo pozvali da se organiziraju"

Za komentar rezultata izbora pitali smo i predsjednika Reformista Radimira Čačića, koji smatra kako se pojedinci u SDP-u samozavaravaju rezultatom Zorana Milanovića...
Objavljeno: 06.01.2020. 13:27

Zadnja izmjena: 06.01.2020. 13:43

Za komentar rezultata izbora pitali smo i predsjednika Reformista Radimira Čačića, koji smatra kako se pojedinci u SDP-u samozavaravaju rezultatom Zorana Milanovića.

- Izjava Arsena Bauka da je Milanović pobjedio u mjestima gdje SDP pobjeđuje i inače, pa još kaže „a postoji i doprinos kandidata“..., je promašena. Ta vrsta samozavaravanja jednostavno je nespremnost da se suoči s činjenicama – rekao je Radimir Čačić, dodajući kako je Milanović pobijedio upravo iz razloga što se odmaknuo iz usko stranačkih okvira.

Šef Reformista stava je kako SDP u rezultatu Zorana Milanovića ne participira s više od 20-25 posto.

- Od svih mjesta gdje je Milanović pobijedio, SDP pobjeđuje samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, te vrlo tijesno i sa cijelim spektrom koalicijskih partnera u Primorsko-goranskoj. Istra, Varaždin i Međimurje nisu utvrde SDP-a. U Istarskoj županiji IDS ih je pozvao da se organiziraju. Mi smo smatrali nepristojnim to učiniti u Varaždinu. Međutim, važno je da ojačaju svoju organizaciju – kaže Čačić, napominjući kako je o snazi organizacije dovoljno rekao već prikupljeni broj potpisa za Zorana Milanovića.

"To je bio sraz lidera i uhljeba"

Šef Reformista na kraju zaključuje kako su predsjednički izbori bili „sraz lidera i uhljeba“, kako se figurativno izrazio – odnosno povlači paralelu s posljednjim županijskim izborima na kojima je osobno pobijedio Predraga Štromara. Smatra dobrim ocjenu Gordana Jandrokovića kako je kampanja HDZ-a otišla predesno, te je zadovoljan time što je Hrvatska, kako kaže „iz Poljskog sindroma sada došla u pozicjiu da ima dva europska lidera“.

Ističe da pobjeda Zorana Milanovića ni na kakav način neće utjecati strategiju Reformista, odnosno njihovu odluku da na parlamentarne izbore izađu nezavisni od političkih polova.

- Na parlamentarnim izborima neće biti pobjednika, a jedine stranke koje znaju da će biti u parlamentu su HDZ, SDP, IDS i Reformisti. Svi ostali samo ako se nekome prikrpaju. Velika koalicija je moguća ako ne bude dovoljno snage u centru da odluči u kojem smjeru treba ići Hrvatska. Za Hrvatsku bi bilo najbolje da centar odluči i kontrolira, kao što je za Hrvatsku dobra i pobjeda Milanovića: sada imamo ravnotežu – rekao je Čačić.

Komentari