Povodom napuštanja kluba zastupnika stranke Milana Bandića, u današnjoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je varaždinski župan Radimir Čačić.

Osim razloga ulaska u koaliciju s Milanom Bandićem i napuštanja njegovog kluba, oko čega se općenito dosta govorilo ovih dana, Radimir Čačić otkrio je kako će Reformisti podržati Zorana Milanovića, kandidira li se za predsjednika države. Veliku opasnost vidi u Živom zidu, no smatra da bi ga se izbjeglo - mogla bi se formirati i velika koalicija HDZ-a i SDP-a.

- Četrdeset posto BDP-a Hrvatske je u centralnom državnom budžetu. S pratećim tvrtkama koje kontrolira država, otprilike 70% svih gospodarskih kretanja u ovoj zemlji je direktno pod utjecajem politike. O tome odlučuje 20 više-manje slučajnih ljudi s upitnim i nedokazanim znanjima. I taj sustav koji nije dobar hoćemo pretvoriti u potpuno suludi sustav, da igrom lutrije s ceste skupljamo ljude koji dijele vitamine za rak pluća – rekao je Čačić.

Kazao je kako mu je svojevremeno obavještajno-mafijaško podzemlje poručilo da će dobiti metak u čelo ako ne promijeni retoriku, a odgovor, osim od predsjednika Vrhovnog suda (Olujića) koji je pokrenuo i istragu – nije dobio niti od premijera niti od predsjednika sabora, koje je o tome obavijestio.

Kurikularnu reformu nazvao je „velikom šarenom lažom iza čega se ništa suštinski ne krije“, a HNS prozvao za  „udar na bazičnu političku scenu“, ulaskom u koaliciju s HDZ-om nakon potpisanog sporazuma na lijevom centru. U emisiji je bilo riječi i o problemu sufinanciranja EU projekata s kojim se trenutno suočavaju županije.

- Ova vlada prihvatila je koncept iz prošle SDP-ove vlade, koji limitira pravo općina i gradova na podršku u EU projektima na 50 milijuna. JLS-ovi moraju odustati od velikih EU projekata, jer ne mogu ih ugovoriti ni da daju cijeli svoj budžet – rekao je Čačić, dodavši da se zbog toga Varaždinka županija morala zadužiti, dok će se u nekim drugim dijelovima Hrvatske jednostavno odustati od projekata.

Ključne riječi: čačić, živi zid,

Komentari

13.01.2019. 16:22h Zadnja izmjena: 13.01.2019. 17:31