novi istup bivšeg gradonačelnika

Tko je bio za Istera, a tko je po stavovima bliže njemu? Čehok objavio transkript sjednice nadzornog odbora

Izbor direktora Varkoma bio je jedan od glavnih razloga za raspad koalicije između Budimo grad i SDP-a, no gradonačelnik Neven Bosilj po tom pitanju bio je kategoričan. Razmišljanja nekih od članova nadzornog odobra na tragu su njegovim, a neki su bliže stavovima koje zastupa Čehok. Proizlazi to iz dvije stranice transkripta koje je objavio on sam…

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.12.2021. 13:40

Zadnja izmjena: 07.12.2021. 13:43

Gradski vijećnik Ivan Čehok na svojoj je Facebook stranici objavio prepisku rasprave članova Nadzornog odbora Varkoma, iz koje je vidljivo da i neki od članova NO zastupaju stav da direktor Varkoma nije trebao biti imenovan, nego izabran putem natječaja.

Podsjetimo, izbor direktora Varkoma bio je jedan od glavnih razloga za raspad koalicije između Budimo grad i SDP-a, no gradonačelnik Neven Bosilj po tom pitanju bio je kategoričan. "Da, trebam ljude koji su spremni raditi, u koje imam povjerenja i za koje sam siguran da im je interes ovog grada i građana ispred osobnog", rekao je naglašavajući kako je to posebno važno u Varkomu zbog stotina milijuna kuna vrijednog projekta aglomeracije i potencijalnih penalizacija koje prijete.

Stav Žigera, Kovača i Potočnik

Da se s time sasvim ili djelomično ne slažu ni svi članovi Nadzornog odbora Varkoma, govore dvije preslike dokumenata koje je objavio Čehok. Konkretno, Hrvoje Žiger istaknuo je kako je očekivao da će prije donošenja odluke na uvid dobiti Isterov životopis jer ga, kako kaže, ne poznaje osobno te postavlja pitanje ima li Ister kompetencije vođenja Društva s tolikim brojem zaposlenih. Renata Potočnik pitala, s druge strane, je li postojao još neki kandidat za ovo mjesto, dok je Ivan Kovač, kako je rekao - očekivao da će u materijalima za sjednicu dobiti Isterovu viziju Varkoma. Zanimalo ga je je li bivši direktor Željko Bunić prije imenovanja dostavio takvo nešto , jer to smatra ''vrlo važnim''.

Stav Vugrina, Sekovanića i Kreč

S druge strane, povjerenje Bruni Isteru iskazala je Tatjana Kreč koja smatra da je dobro što novi direktor uživa povjerenje gradonačelnika, "jer bi inače teško surađivali", te Leonard Sekovanić koji je mišljenja da će Bruno Ister Varkom ''moći voditi izuzetno dobro''. U daljnoj raspravi, a kako je vidljivo iz dokumenata, Robert Vugrin je kao predsjednik nadzornog odbora zaključio da drugih prijedloga nije bilo (iako je svoj prijedlog mogao dati svaki od članova nadzornog odbora), a da sada, ukoliko bi to netko i želio - "nema (više) vremena za provedbu javnog natječaja", s obzirom da Buniću radni odnos prestaje s danom 30.11.2021. 

'To je ta otvorena vlast'

Čehokov komentar na djelomično objavljene transkripte sjednice bio je: "Ovako 'otvorena', 'demokratska' i 'transparentna' vlast bira direktora Varkoma, bez natječaja, namješteno. Nadzorni odbor raspravlja bez prethodno poslanoga životopisa, referenci, programa, na osnovi dojmova o kandidatu, za kojega nisu ni znali da će biti kandidat jer im u pozivu nije ni bio predstavljen. Sad samo gledajte kako će i Varkom, tvrtku s najviše EU novca iz fondova, s ogromnim rastom kapitala, uništavati."

'Protuprijedloga nije bilo'

"Obzirom da nitko od članova Nadzornog odbora nije iznio protuprijedlog kanidata za novog direktora Varkoma d.d Varaždin, a g. Ister ima sve potrebne kompetencije i reference kao i ono što je jako bitno, uživa povjerenje Skupštine i upravo zbog toga je predložen za direktora Društva i to već sa 1.12 bi preuzeo obnašanje dužnosti", rekao je Vugrin i zaključio raspravu. 

Komentari