odgovor košćaku i šarčeviću

Čehok piše da je Crkva tražila trošak od milijun i pol, a sada 's Partijom diktira umjetnost'

Napisao je, između ostaloga, kako umjetnici ne bi trebali raditi "ni po diktatu Crkve ni po diktatu partije", štoviše Crkvu je prozvao kako su upravo s njihove strane traženo da se postavi sedam kipova, na što je sada pristao Neven Bosilj...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.09.2021. 12:21

Zadnja izmjena: 29.09.2021. 12:28

Foto: Arhiva

Opširnim statusom na Faceboku bivši gradonačelnik osvrnuo se na suradnju SDP-ove gradske vlasti i katoličke Crkve u Varaždinu, a vezano uz posljednji slučaj skulptura. Napisao je, između ostaloga, kako umjetnici ne bi trebali raditi "ni po diktatu Crkve ni po diktatu partije", štoviše Crkvu je prozvao kako su upravo s njihove strane traženo da se postavi sedam kipova, na što je sada pristao Neven Bosilj.

- Crkva je tražila da se postavi sedam kipova, mi smo to odbili i odlučili se za tri, jer bi postavljanje sedam takvih skulptura grad stajalo blizu 1,5 milijuna kuna (…). Sada je Bosilj pristao postaviti sedam likova, potrošiti novac… - piše Čehok u opširnom statusu.

 

'Diktat Crkve i Partije'

Osvrnuo se i na preč. Anđelka Košćaka, biskupijskog povjerenika za kulturna dobra, kao i o. Miju Šarčevića, koji su sudjelovali na sastanku s Bosiljem.

- Tih dvojica svećenika koje cijenim ne 'reprezentiraju' Crkvu – poručuje.

- Bosilj je najprije na svojem centralnom komitetu, a onda i u razgovoru s Crkvom NAREDIO umjetniku kako da se ponaša. Vraćamo se u partijski diktiranu umjetnost – zaključuje.

 

Komentari