današnja sjednica

O ukidanju mjesnih odbora: 'Uspjeli ste što nije Karađorđević', 'Dolazili ste po sendviče'

Objavljeno: 26.09.2023. 17:45

Zadnja izmjena: 26.09.2023. 18:01

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, kao što je bilo i očekivano, razvila se rasprava kod prve točke dnevnog reda, odnosno prijedloga statutarne odluke o izmjenama i dopunama statuta Grada Varaždina, na temu ukidanja mjesnih odbora.

Pritom je Ivan Čehok, nositelj nezavisne liste, prozvao gradonačelnika Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića za "nasilje nad demokracijom" budući da, kako tvrdi, predstavnike mjesnih odbora gradska vlast ne pita za mišljenja prilikom planiranja projekata poput Kućanske rampe. Dodao je pritom kako se mjesni odbori ukidaju jer, tvrdi, SDP do sada nije imao nijednog predsjednika mjesnog odbora osim Markovića koji je bio smijenjen "pa se sada osvećuje". 

- To se u Gradu Varaždinu nije nikad dogodilo. Najbolji argument koji sam čuo je nefunkcionalnost. Koliko su funkcionalni Bosilj i Makrović? Da se pita građane, ne da bi vas ukinuli nego bi bilo još gore. Ono što nije uspjelo ni Mađarima, ni Nijemcima, ni Austrijancima, ni Karađorđeviću, uspjelo je Markoviću. On ukida temeljne oblike samoorganizacije građana u ovome gradu koji postoje od 1209. godine - navodi Čehok koji je na sjednicu donio kamen iz Dućanske ulice objasnivši ironično kako je to Bosilju "rođendanski poklon", budući da se, kako kaže, prvo trebalo obnoviti sajmište. 

'Došao po dva sendviča'

SDP-ov vijećnik Josip Garić replicirao je na Čehokovu raspravu istaknuvši kako on prvi nije pitao građane za mišljenje u trenutku kada je, navodi, u Brezje postavio 100 tisuća tona bala.

- Još dan danas stoji taj spomenik Ivana Čehoka tamo. Niste ni vi pitali vijeća mjesnih odbora kada ste mijenjali imena ulica. Sada zato ljudi imaju kuću u Splitskoj, a u garažu u Zadarskoj ulici. Mislite da će se netko sjećati vijeća mjesnih odbora za godinu dana? Jedino predsjednici. Možda i vaš kolega Lešina koji je bio u vijeću 4. mjesnog odbora. Znate na koliko je sastanaka došao? Nula. Pardon, došao je na dan vijeća da si napravi dva sendviča i pojede - rekao je Garić.

Komentari