priopćenje

Čehokova lista: Neka 'misteri transparentnosti' objave ugovor sa suradnicom pokojnog Bandića

Objavljeno: 13.05.2022. 13:48

Zadnja izmjena: 13.05.2022. 13:52

Foto: Arhiva

NL Ivana Čehoka gradsku vlast proziva zbog angažiranja Mirke Jozić, svojevremeno suradnice pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, na konzultantskim poslovima oko kupnje MBO postrojenja u Brezju.

Tvrde kako je ona zaposlena suprotno pravilniku o jednostavnoj nagodbi, odnosno prema pogrešnoj odredbi.

- Ona naime niti je specijalistički stručnjak za otpad, niti za obradu otpada niti za natječaje za obradu otpada, a što dokazuje i njezina ponuda poslana izravno gradu u kojoj se uopće ne navode reference, kompetencije, certifikati ili neke druge potvrde njezine specijalističke karijere ili iskustva. Pa kad toga nema u ponudi, ne može biti ni u obrazloženju zašto je upravo dotična gospođa jedini specijalist za te poslove u Hrvatskoj. Naravno, niti je specijalist niti je stručnjak niti je točno da u Hrvatskoj nema tvrtki koje bi se javile na natječaj da je raspisan.

Traže zbog toga da vlast objavi ugovor koji je potpisan između Grada i Mirke Jozić, spočitavaju gradonačelniku i zamjeniku da su ranije bili protiv kupnje MBO-a, a pritom ih nazivaju „misterima transparentnosti“.

- Tada su rekli da nema grad što kupovati MBO jer je to gospodarska djelatnost, da treba raspisati referendum, da je MBO zastarjela tehnologija, da se grad ne smije zadužiti za 120 milijuna kuna... Ali to je bilo tada... - napisali su u priopćenju.


Priopćenje NL Ivana Čehoka

Misteri transparentnosti, Bosilj i Marković, nakon što su postavljali direktore bez natječaja, podigli cijene odvoza otpada, preplatili naknadu za otpad minimalno 500.000 kuna, nakon što već šest mjeseci ne mogu pronaći uplatnicu poljoprivrednika Cafuka, došli su do vrhunca performansa transparentnosti – sada više ni ne raspisuju javnu nabavu nego pokazuju mišiće svoje samovolje i sumnjivih poslova!

Sada su bez javne nabave, izravno angažirali gospođu Jozić, blisku suradnicu pokojnoga Bandića i osobu koja je ostavila "neizbrisiv" trag u gospodarenju otpadom u Zagrebu. I to za ni manje ni više – kupnju MBO postrojenja, protiv koje su bili rukama i nogama do 2021.! Tada su rekli da nema grad što kupovati MBO jer je to gospodarska djelatnost, da treba raspisati referendum, da je MBO zastarjela tehnologija, da se grad ne smije zadužiti za 120 milijuna kuna... Ali to je bilo tada...

Izgleda da su našim misterima transparentnosti u međuvremenu umjesto ruku i nogu proradile pameti pa Bosilj lakonski ističe da samo budala ne mijenja mišljenje. Ne, gradonačelniče, još je veća budala koja na vrijeme ne promijeni mišljenje kad mu pametni ljudi daju sve argumente jer to onda građane košta milijune i milijune više nego da je budala barem šutjela.

Naravno, angažirajući gospođu Jozić pozvali su se na posve pogrešnu odredbu Pravilnika o jednostavnoj nabavi , kao što su pogriješili jer nisu obrazložili zašto su upravo ugovorili usluge gospođe Jozić. Ona naime niti je specijalistički stručnjak za otpad, niti za obradu otpada niti za natječaje za obradu otpada, a što dokazuje i njezina ponuda poslana izravno gradu – u njoj se uopće ne navode reference, kompetencije, certifikati ili neke druge potvrde njezine specijalističke karijere ili iskustva. Pa kad toga nema u ponudi, ne može biti ni u obrazloženju zašto je upravo dotična gospođa jedini specijalist za te poslove u Hrvatskoj. Naravno, niti je specijalist niti je stručnjak niti je točno da u Hrvatskoj nema tvrtki koje bi se javile na natječaj da je raspisan.

No, da na vrijeme upozorimo Bosilja da bi ponovno trebao razmisliti što budala radi, gospođa je poslala ponudu da bude „voditelj tima“ ljudi. Voditelj tima nije specijalistički poziv, nije stručni položaj, nije ni po kakvim radnim kvalifikacijama konzultantski posao. To je jednostavno personalna radna kompetencija, koju se može uposliti ugovorom o radu, ali nikako ne ugovorom s tvrtkom gospođe Jozić jer tvrtka ne može biti „voditelj“.

To je otprilike kao da HTV angažira Olivera Mlakara za voditelja kviza, pa na odjavnu špicu napiše da kviz vodi tvrtka g. Mlakara. Nama je jasno da Marković ne može znati ništa o vođenje poslova, ali Bosilj kojemu je vrhunac karijere da je bio voditelj bi trebao znati da to nije specijalistički ni konzultantski posao.

NL Ivana Čehoka

Komentari