priopćenje za medije

Čehokova lista: Projekt Sortirnice je nezakonit, Gradu prijeti penalizacija od 35 milijuna kuna

Objavljeno: 21.12.2022. 10:37

Zadnja izmjena: 21.12.2022. 11:32

Nakon što je Gradska uprava objavila kako se prilikom izgradnje Sortirnice otpada na Motičnjaku naišlo na više tisuća tona otpada, o cijeloj se situaciji sada ponovno oglasila NL Ivana Čehoka koji tvrde kako je inspekcijom utvrđeno da je količina tog otpada preko 25.000 tona, umjesto 8.500 tona, kako je bilo prvobitno rečeno.

Kako tvrde u svom priopćenju za medije, inspekcija je utvrdila da je na Motičnjaku iskopano preko 25.000 tona otpada, pri čemu je, dodaju, "pola od toga ilegalno odvezeno i deponirano u gradu". Tvrde i kako je inspekcija navodno pokrenula prekršajne postupke i naredila zakonito zbrinjavanje.

- Ako se EU projekt provodi nepravilno i izravno u suprotnosti sa svim načelima zaštite okoliša, grad će biti zbog toga kažnjen, vjerojatno i u punom iznosu projekta, dakle, na teret građana moglo bi pasti svih 35 milijuna kuna vrijednosti projekta. Umjesto da odmah prekine s takvim provođenjem projekta, Bosilj je naredio da grad raspiše natječaj za "rekultivaciju zemljišta" pod kojim se skriva prosijavanje otpada, premda je jasno da otpad uopće nije u posjedu grada nego izvođača. Bosilj je isto tako odobrio probno prosijavanje otpada na Motičnjaku premda tvrtka koja to radi nema dozvolu za postupanje s otpadom na toj lokaciji - naveli su.

Zaključno, NL Ivana Čehoka dodaje kako će kao županijski vijećnici od nadležnih ureda u županiji zatražiti utvrđivanje tko je postupao bez dozvole i kako se može dati dozvola za prosijavanje otpada ako je natječaj raspisan za rekultivaciju zemljišta.

Komentari