priopćenje za medije

Čehokova lista: Zašto plaćamo enormne cijene odvoza? Da bi se Čistoća bavila građevinom?

Objavljeno: 28.06.2023. 12:57

Zadnja izmjena: 28.06.2023. 12:57

Objava Nezavisne liste Ivana Čehoka:

Klub vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka ponovno upozorava na nezakonite i štetne odluke koje se sprema donijeti većina u Gradskom vijeću.

Još u prethodnom sazivu do 2023. žestoko smo se protivili povećanju cijena odvoza otpada, koje su danas među najvećima u Hrvatskoj, pri čemu je dio usluge prebačen na građane (odvoz tekstila) ili je smanjen (odvoz pelena). 

Upozoravamo da će ponovo doći do povećanja cijene odvoza otpada s obzirom da je trošak ugradnje polupodzemnih spremnika u potpunosti prebačen na Čistoću koja te spremnike ugrađuje na javne, ali i privatne  površine, što znači da ulaže u tuđu imovinu bez ikakve suglasnosti i da će odgovarati za kvalitetu spremnika premda ih uopće nije nabavljala, te da Čistoća ne smije izvoditi tržišne građevinske djelatnosti jer to ruši tržišno natjecanje i onemogućuju sve tvrtke na tržištu da konkuriraju za građevinske poslove ugradnje. Čistoća nema svojih tržišnih prihoda nego posluje od prihoda ostvarenih javnom djelatnošću, dakle iz cijene usluge koju plaćaju svi građani, ne samo stanovnici Varaždina. To znači da će svi građani platiti postavljanje spremnika, pa i oni koji ih ne koriste.

Također upozoravamo de je natječaj za polupodzemne spremnike raspisan je protivno načelima javne nabave i iznimno je sumnjivo proveden jer je razbijen jedinstveni postupka nabave na dva dijela i spremnici su nabavljeni od ponuđača bez obveze ugradnje. Prema našim informacijama nadležni ured Ministarstva za javnu nabavu upravo radi nadzor nad tom javnom nabavom. Ovime se pokušavaju zabašuriti ili umanjiti nepravilnosti i nelogičnosti u cijelom postupku i na taj način spasiti loše izveden Bosiljev projekt polupodzemnih spremnika.

Ovo je još jedan primjer prebacivanja troškova lošeg upravljanja poduzećima na građane i to u uvjetima intenzivne inflacije kada svi troškovi rastu, odnosno, još jedan primjer nedostatka upravljačkih znanja i vještina.

Komentari