prijedlog odluke

Ovo je ključni razlog zbog kojeg se gasi gradska tvrtka 'Centar kompetencija'

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.10.2021. 09:19

Zadnja izmjena: 12.10.2021. 09:24

Na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća naći će se Prijedlog odluke o prestanku trgovačkog društva Centar kompetencija.

Gradu Varaždinu će se na upravljanje vratiti naplata elektroničke komunikacijske infrastrukture i upravljanje javnom rasvjetom, djelatnosti koje je do sada tvrtka obavljala za Grad.

Kako stoji u službenom obrazloženju - ključni razlog zbog kojeg se tvrtka gasi jest taj što je više od 80 posto prihoda ostvarivala na tržištu prije svega projektiranjem objekata na području obnovljivih izvora energija i izradom elaborata i prateće dokumentacije za priključenje takvih elektrana.

- Kako je riječ o čisto tržišnom poslu, gdje tvrtka konkurira na tržištu i bori se za te poslove i s drugim privatnim subjektima i zapravo s Gradom nema apsolutno nikakvih dodirnih točaka, smatra se kako nema nikakve svrhe ni potrebe da tvrtka bude pod okriljem Grada jer niti radi za Grad niti Grad treba takvu vrstu usluga u budućnosti do te razine da bi imao svoju tvrtku za navedeno - piše gradonačelnik Bosilj u obrazloženju.

'Nema bojazni'

Iako je troje zaposlenika najavilo odlazak nakon najave Grada da neće zadržati tu tvrtku, Bosilj tvrdi kako za njih ''nema bojazni''.

- S obzirom na njihova znanja, nema bojazni jer će oni ili nastaviti samostalno razvijati posao kroz svoju tvrtku ili kod nekog drugog poslovnog
subjekta i moći će biti konkurentni na tržištu, tako da u ovom procesu će svi biti zadovoljni pa i ostali vanjski subjekti kojima je Društvo, kao gradska tvrtka često bilo konkurencija, a to nije interes Grada - stoji u Prijedlogu odluke. 

Tvrtka je osnovana 2010, godine od strane Grada Varaždina, a nakon lokalnih izbora 2017.godine, direktor je postao je Alen Kišić, bivši SDP-ov kandidat za gradonačelnika. Tvrtka je prosječno ostvarila 1,7 milijuna kuna prihoda, dvadesetak tisuća kuna dobiti i imala pet zaposlenih.

 

 

 

Komentari