DOZNAJEMO

Cingula ide za župana, jer ga Čehok vraća u igru?

Prije osam godina bio je iznenađenje izbora, a sada bi trebao predvoditi Čehokovu županijsku alijansu...
Objavljeno: 29.01.2021. 07:20

Zadnja izmjena: 29.01.2021. 09:14

Prvi se pamti.

Osim, kako se čini, u slučaju Marijana Cingule, profesora s Ekonomskog fakulteta, koji – premda je, ono jednom, bio drugi – i osam godina kasnije još uvijek golica maštu. Ovaj put, kako doznajemo, glavom i bradom prvom čovjeku u gradu, gradonačelniku Ivanu Čehoku.

Podsjetimo se: Marijan Cingula 2013. godine bio je nezavisni kandidat za gradonačelnika Varaždina, koji je Goranu Habušu dobro zapaprio i u prvom i u drugom krugu.

Bio je iznenađenje.

Veliko, računamo li da je u danom trenutku bila riječ o HDZ-ovu "projektu".

Razlika između Cingule i Habuša iznosila je, naime, manje od šest posto, dok je četiri godine kasnije razlika između Čehoka i Alena Kišića iznosila, primjerice - više od 4o posto.

Čehok je stoga uvjeren da bi se Profesor i danas – osam godina kasnije – mogao ponovno vratiti u igru i "zapapriti" ovaj put nekadašnjem Habuševu šefu Radimiru Čačiću. Cingulu smatra još zrelijim i pritom se navodno jako ljuti na svoje koalicijske partnere, HDZ.

Kako nam prepričavaju: održao se neki sastanak; Čehok je sjedio u vijećnici za svojim dugim stolom punim nekih papira i razmišljao okrenut glavom prema prozoru. Prema Korzu. U jednom trenutku potom se okrenuo, pogladio bradu, podigao ruke i uskliknuo:

– HDZ ima povijesnu šansu!

Od toga je, međutim, prošlo podosta vremena.

Previše.

HDZ još uvijek nije izašao s imenom svojeg kandidata protiv Čačića, a gorljivi Marofčanin Siniša Jenkač u međuvremenu se lukavo povukao.

Čehok je, pak, predugo radio na svojoj "županijskoj alijansi", da bi sada nedajbože odustao ili stvari tek tako prepustio slučaju. Ili, stvarno nedajbože, stvari prepustio nekom smiješnom i nepoznatom, uvjerljvio lošem kandidatu...

Čehokov SAVEZ, kako nas uvjeravaju, uključivat će svaki grad i općinu i sve njihove nezadovoljnike s aktulanom županijskom vlašću. I s Čačićem kao likom i djelom uopće.

Od raznih unutarstranačkih nezadovoljnika, preko krajnje nezadovoljnih ugostitelja do različitih nestranačkih ali lokalno poznatih pojedinaca koji u svemu tome vide priliku za vlastitu afirmaciju.

Sve što Čehoku nedostaje, navodno je samo frontmen.

Je li to Marijan Cingula? Je li Profesor izrekao svoje konačno "da"? Još uvijek, kako doznajemo, nije. Razgovori, međutim, traju od novogodišnjih praznika i ulaze u svoju završnu fazu.

Završi li sve dogovorom, Čehok i Cingula uskoro će sa svime izaći u javnost.

(Čehok je rođen da bude uvjerljiv, a Cingula je već pokazao da voli "igru".)

Tko je Marijan Cingula?

  • doktor ekonomskih znanosti koji se kontinuirano bavi znanstvenim publicističkim radom
  • redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i izvanredni profesor na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu (Katedra za organizaciju)
  • vlasnik privatne tvrtke za poslovno savjetovanje, te član nadzornih odbora u MIV-u i u Graditeljstvu Čakovec

Komentari