lokalni izbori 2021.

Činjenica da HDZ još ne izlazi s imenima kandidata, u jednom slučaju govori - sve

Činjenica da HDZ još uvijek nije izašao s imenima kandidata za župana i gradonačelnika Varaždina, može značiti čak tri stvari odjednom – ili da se odluke još nisu donijele, ili da je riječ o vrlo poznatim imenima, ili da se dogodio potres...
Objavljeno: 20.01.2021. 09:01

Zadnja izmjena: 22.01.2021. 10:15

Foto: Arhiva

Činjenica da HDZ još uvijek nije izašao s imenima kandidata za župana i gradonačelnika Varaždina, može značiti čak tri stvari odjednom – ili da se odluke još nisu donijele, ili da je riječ o vrlo poznatim imenima, ili da se dogodio potres...

Kada je riječ o bitci za županiju, što se tiče HDZ-a – još se nisu donijele odluke i dogodio se potres. Središnjica stranke trenutno se bavi prijekim državnim poslovima i teško je odlučivati o bilo čemu što se tiče lokalnih izbora. Razgovore obavlja glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić, ali ni on, kako doznajemo, nije čuo ništa novije od toga da se Siniša Jenkač ne namjerava kandidirati;  da se Anđelko Stričak nikad nije niti namjeravao kandidirati, te da je opcija i dalje bezbroj: od Jenkača i Stričaka zajedno i odvojeno; preko nezavisne ženske kandidatkinje i Brune Hranića samostalno, pa sve do nekog četvrtog.

Što se tiče grada Varaždina situacija je mnogo jednostavnija. Gotovo je sigurno da kandidat za gradonačelnika više neće biti Damir Habijan, jednako kao što je poprilično izvjesno da će to biti jedno drugo poznato ime, odnosno predsjednik Županijske skupštine i direktor Parkova – Alen Runac. Upravo zbog toga jer je riječ o poznatom imenu, HDZ-u se ne žuri s objavom. S druge strane, Runca su još u 12. mjesecu imenovali političkim tajnikom Županijskog odbora, kako bi posve neometano mogao "graditi priču" obilazeći teren. Runac to i čini.

Provjerili smo.

 

Šesnaest glasova koje je promijenilo povijest

Runčevu volju za obilaskom terena mnogi smatraju njegovom najvećom prednosti pred Damirom Habijanom. Njegovo zaleđe, dakako, vide i u njegovom rezultatu otprije četiri godine — kada mu je svega 16 glasova nedostajalo da uđe u drugi krug izbora za župana, čime bi se neusporedivo drugačije pisala kasnija povijest. Lokalni izbori 2017. godine, kao što znamo, donijeli su trijumfalni povratak "otpisanog" Radimira Čačića, koji sada sa svijećom "traga" za svojim protukandidatom; kao i koaliciju HNS-a s HDZ-om, čiju smo jednu od posljedica vidjeli i jučer.

Verzija "drugog Cingule" doživjela je fijasko

U odnosu na količinu javne pozornosti koju je Damir Habijan uživao, mnogi u HDZ-u njegov rezultat otprije četiri godine smatraju fijaskom. Anđelko Stričak u Habijanu je vidio „verziju“ kandidata kao što je bio Marijan Cingula četiri godine ranije. Cingula tada igrao ulogu "nezavisnog", dok je Damir Habijan trebao odigrati ulogu "atipičnog". NIje mu pošlo za rukom. Cingula je osvojio više od 4,6 tisuća glasova u prvom krugu i ušao u drugi , a Damir Habijan sa svega 2.935 glasova u prvom krugu, drugi krug nije niti pomirisao.  Broj od 2,9 tisuća glasova, na razini je rezultata HDZ-a iz 2001. godine – što dovoljno govori samo po sebi.

Stričak bi mogao reći: Bili smo najbolji, kada je gorjelo

Najbolji rezultat HDZ je u gradu Varaždinu ostvario 1997. godine, kada je s više od 9,6 tisuća osvojenih glasova imao i svojeg gradonačelnika – Hrvoja Vojvodu. Apsolutno najlošiji rezultat HDZ je ostvario 2005., kada je kolicija „Samo sposobni“ (Čačić-Čehok) ostvarila trijumf i, kao što je evidentno – trasirala povijest.  Četiri godine kasnije, HDZ s oko 2,5 tisuće osvojenih glasova nije bio pretjerano loš. Najzanimljivije je, međutim, što je drugi najbolji rezultat u gradu Varaždinu HDZ ostvario sa spomenutim Marijanom Cingulom, i to na izborima koji su uslijedili nakon što je uhićen Ivo Sanader, nakon što se stranka suočila s optužnicom, nakon što je izgubila parlamentarne izbore i nakon što je dobila novog predsjednika, a to je bio - Tomislav Karamarko.

Komentari