Ništa nije kao što se čini

Crkva, pozadina odluke o JPP-u i HDZ-ove struje: "Meni bi Štromar došao na koljenima!"

Objavljeno: 28.03.2016. 15:52

Zadnja izmjena: 28.03.2016. 16:16

Foto: ilustracija

Bilo je to pred Božić prošle godine, sivi dan, blagdanska atmosfera i restoran uz glavnu cestu, kada je jedan istaknuti član HDZ-a, ispijajući čaj od kamilice i otpuštajući kravatu, jer je dan već bio pri kraju a čelo umorno, rekao da Anđelko Stričak ne razumije politiku: "Ne trebamo se svađati s HNS-om, naprotiv. Ali meni bi Štromar došao na koljenima!", bio je sasvim jasan i otvoren.

Na pitanje kako – "Jednostavno!", odgovorio je. "Vi znate koliko smo bili protiv JPP-a i cijelo vrijeme tvrdimo da je riječ o pet puta skupljem modelu gradnje. Oni ga cijelo vrijeme brane i od države za to godišnje dobivaju 15 milijuna kuna. Međutim, sada smo mi na vlasti i Štromaru bi trebalo jasno reći: ili ćemo dogovoriti fer koaliciju ili ćeš ostati bez tih sredstava, što izravno znači bez 'love' za udruge, 'ove' i 'one', i sve ono što ti izravno donosi glasove".

Štromarova pomirljivost

Nešto više od tri mjeseca kasnije Županiji su ukinuta sredstva za sufinanciranje JPP-a, župan i njegovi zamjenici smanjuju si plaće, nakon desetog mjeseca plaće će se 'skidati' i zaposlenicima, a slijedi i rebalans proračuna od možda čak i deset milijuna kuna. Štromarov zamjenik SDP-ovac Alen Kišić evidentno nema što izgubiti, kada izjavljuje da će glasači zbog toga kazniti HDZ. Međutim, zašto župan i sad – kada je već potpuno jasno da su sredstva ukinuta, a "vraćena" zasigurno neće biti – odašilje sasvim drugačije i tako pomirljive poruke u odnosu na svojeg zamjenika?

"Najvjerojatnije je riječ o pogrešci, premijer Orešković i ministar Šustar vjerojatno ni ne znaju što je na stvari...", štoviše "...hvala svim saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije što se bore da se sredstva za JPP ne ukinu!" – otprilike se tako njegove poruke mogu parafrazirati. Istina je, međutim, da su na promjenu odluke Vlade amandmanima pokušali utjecati samo oporbeni saborski zastupnici iz Varaždinske županije (Batinić, Makar, Čačić i Habek). Ni Stričak ni Križanić ni Ilčić. Robert Podolnjak, prema vlastitoj izjavi za eVaraždin, nije ni znao o čemu je riječ "budući da nije vijećnik u županijskoj skupštini".

Lijevo gnijezdo

HDZ-ovac s početka priče vjerojatno nije mogao utjecati pa čak ni sugerirati potez Vlade kojim je lijeva koalicija na županijskoj vlasti uoči lokalnih izbora pritisnuta uz zid. To vjerojatno, prema neslužbenim informacijama, nije bila ideja ni Josipa Križanića ni Anđelka Stričaka. Oni sada samo politički koriste njezine posljedice, a "kompenzacija" o kojoj se govori, navodno neće biti nikakva "preraspodjela sredstava" (čime bi se nastavio sufinancirati JPP), nego početak dogradnje kirurgije. To onda, međutim, neće biti "Štromarova zasluga", nego HDZ-ovo likovanje nad njegovim neuspjehom. Baš prikladno, uoči - lokalnih izbora...

No, da se ponovno vratimo na HDZ-ovca s početka priče... Mizernih 15 milijuna kuna iz državnog proračuna, koje HNS i SDP nisu uspjeli u četiri godine progurati kao proračunsku stavku i na taj način se osigurati, manifestacija je promjene političkih odnosa većih dimenzija. Naši saborski zastupnici, bez obzira na provenijenciju, poslovično su bez naročitog, de facto – ni od kakvog utjecaja. Stoga, može biti da je Alen Kišić zaista u pravu kada kaže da je ovo politička poruka, jer nije slučajno da je Zoran Milanović za svoj završni skup uoči unutarstranačkih izbora odabrao baš Varaždin. Pobijedi li, uz Kišića kao kao eventualnog gradonačelnika ovdje bi za tri godine moglo biti svijeno "lijevo gnijezdo" iz kojega će ponovno pokušati uzletjeti na vlast... Nije li indikativna i njegova izjava dana u Ivancu, da SDP u ovom kraju više neće "mrvice sa stola"? (čitaj HNS-ovog)

Što je onda čudno u tome, ako netko u HDZ-u o toj stvari zaista vodi računa? Međutim, HDZ-ovac s početka priče pripada lokalnoj struji te stranke (a navodno su čak četiri) koja bi spomenutu činjenicu iskoristila za zbližavanje s HNS-om i dugoročnu perspektivu osvajanja i opstanka na vlasti, dok Anđelko Stričak (iako navodno sada intenzivnije komunicira sa Štromarom) posljednji razvoj događaja vjerojatno vidi kao priliku za slabljenje HNS-a i dugoročno – njegov poraz. Ambiciozno za ovaj kraj, mora se priznati... No nije li s raspuštanjem gradske organizacije i dovođenjem Habijana stvorio relevantne preduvjete za izborno natjecanje sljedeće godine? Nije li kao „no name“ kandidat, kako ga je nazvao Čačić, 2013. godine Štromara „natjerao“ u drugi krug?

Domaći dečki i velike igre

Stvari, dakle, nisu kakvima se na prvi pogled čine, a posljednji razvoj događaja treba promatrati u nacionalnom kontekstu. O HNS-u kao Karamarkovoj alternativi Mostu piše se već dugo. Respekt prema Matiji Posavcu predsjednik HDZ-a je pokazao javno, a Štromar je istovremeno prema Vladi blago glagoljiv i smanjuje si plaću. U najmanju ruku čudno, zar ne? Međutim, braku HNS-a i HDZ-a na putu ne stoji samo Vesna Pusić, nego i Kaptol koji je, kako se piše, zaslužan za „prosvjetljenje“ Mosta, da bi HDZ došao na vlast. S druge strane, govorka se da će se sada ponovno aktualizirati pitanje povratka crkvene imovine, a u tom slučaju ponovno će se pokrenuti i pitaje povrata zgrade FOI-a. Nakon katoličke osnovne škole u Varaždinu, u Crkvi se navodno razmišlja i o visokom učilištu te intenziviranju karitativnih djelatnosti...

Nije zato možda u pitanju kakvih 15 milijuna kuna za koje, budimo iskreni, nikoga nije briga. Možda je pitanje hoće li Varaždinska županija i grad Varaždin (p)ostati "lijevo gnijezdo“ ili za neko vrijeme ipak nešto desnija sredina i grad? A "naši dečki", svi zajedno, i lijevi i desni, kreću se u "šumi" u kojoj strukture iznad njih ruše, sade i cijepe drva. No, moguća je i druga verzija. Ona se, pak, ogleda u tragediji naše lokalne (ajde, nazovimo je i sjeverne) politike. Naime, najveći problem je tome što je ona u pravilu samo kolateralna posljedica moćnih lobija u Zagrebu, uglavnom s hrvatskog juga. I zato je Štromar možda zaista u pravu kada kaže, da "oni gore" nisu ni znali za posljedice ukidanja sufinanciranja JPP-a po Varaždinsku županiju. Stoga, u cijeloj ovoj priči još je najmanje važno pitanje je li JPP opravdan ili nije. Nikakav "JPP" ne košta koliko apsolutna bezutjecajnost lokalnih vlastodržaca na nacionalnu politiku...

Komentari