odlučivale bi koalicije

CROBAROMETAR: Čačić blizu dva zastupnika - HNS na granici praga?

HDZ-ov koalicijski partner HNS vratio se na travanjsku razinu podrške građana od 1 posto (s 2,4 posto u siječnju), dok su Reformisti preskočili Neovisne za Hrvatsku i narasli na 1,6 posto podrške građana (s 0,2 posto podrške u siječnju)...
Objavljeno: 27.07.2018. 07:11

Zadnja izmjena: 27.07.2018. 07:14

Foto: Arhiva/Ilustracija

Prema posljednjem istraživanju Crobarometra koje je objavila Nova TV, Reformisti Radimira Čačića u srpnju su pretekli HNS i ujedno ostvarili najveći rast i razinu razinu podrške ove godine.

Naime, HDZ-ov koalicijski partner HNS vratio se na travanjsku razinu podrške građana od 1 posto (s 2,4 posto u siječnju), dok su Reformisti preskočili Neovisne za Hrvatsku (Esih, Hasanbegović) i narasli na 1,6 posto podrške građana (s 0,2 posto podrške u siječnju). Valja pritom imati na umu umu da je riječ o strankama s regionalnim uporištem koje, premda nije do kraja usporedivo – valja promatrati kroz prizmu Bandićeve stranke ili IDS-a (za razliku od primjerice stranaka poput Pametno čiji se glasovi po izbornim jedinicama najčešće, bez obzira na viši rejting – razvodne).

Dakle, ako u istom nacionalnom istraživanju IDS (sa stabilnim političkim tijelom) trenutno podržava 2,7 posto građana i kontinuirano imaju po tri saborska zastupnika, onda je pretpostavka da jedan njihov zastupnik u istom istraživanju otprilike „teži“ 0,9 posto. Analogno to može značiti da su Reformisti u srpnju imali jednog sigurnog saborskog zastupnika i (možda) se borili za drugog, dok se HNS borio za prelazak praga. Dakle, da su danas parlamentarni izbori odlučujući faktor za obje stranke bila bi (ponovno) koalicijska kombinatorika, pri čemu nije nikakva tajna da HNS računa „ići“ s HDZ-om.

Čačić, s druge strane, kaos u SDP-u može okrenuti u svoju korist, a s obzirom da se HNS svrstao uz desni centar – odmaže mu ili pomaže rejting Živog zida koji je trenutno u stromglavom padu (12,3 posto). HDZ je u srpnju podržavalo 27,1 posto birača, a SDP 18,3 posto. U pogledu dvije najjače nacionalne stranke promjena nije bilo, a zanimljivo bi bilo vidjeti kako HDZ stoji lokalno s obzirom na suradnju s Čačićem i Čehokom, a SDP s obzirom na promjenu vodstva i naglašeni sukob s Čehokom.

Istraživanja Crobarometra 2018. (Nova TV)

2018. HNS Reformisti
srpanj 1% 1,6%
lipanj 1,8% 1%
svibanj 1,4% 0,8%
travanj 1% 0,5%
ožujak 2% /
veljača 2,1% 0,7%
siječanj 2,4% 0,2%

 

Komentari