obilazak terena

Dabrovi zagorčavaju život mještanima Zbelave, evo kakvu su inicijativu pokrenuli Reformisti

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.04.2019. 13:04

Zadnja izmjena: 23.04.2019. 13:28

Kako su u priopćenju poručili Reformisti, na inicijativu Ivane Borovec, kandidatkinje na predstojećim izborima za Vijeće mjesnih odbora održan je obilazak terena u Zbelavi kojeg ugrožavaju dabrovi.

Na području Zbelave, na kraju Nove ulice, ali i u svim okolnim šumama i poljima, posebice uz potok Čunicu, dabrovi rade veliku štetu. S obzirom da su dabrovi zakonom zaštićena vrsta, čije se ubijanje kažnjava novčanim kaznama i do 100.000 kuna, na teren su danas uz Ivanu Borovec te nekoliko mještana izašle predstavnice Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije, ravnateljica Jelena Pavleković i Sanja Kopjar, stručna služba-viši stručni suradnik kako bi zajedno reagirali prema nadležnim institucijama i našli adekvatno rješenje .

- Naši mještani već se više od tri godine bore s ovim problemom. Situacija je na terenu sve gora, zbog brana koje rade dabrovi na potoku Čunica zbog kojih nema normalnog protoka potoka poplavljuju se poljoprivredne površine i kompletno uništavaju cjelogodišnji usjevi, a drveća po šumama su uništena. Ovo je veliki problem za naše mještane i inicijativa je pokrenuta da se nađe rješenje za ovaj problem – naglasila je Borovec.

U ime mještana Zbelave i ispred Ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije uputiti će se zahtjev za žurnim rješenjem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Ministarstvu poljoprivrede, a pokušati će se naći rješenje za preseljenje dabrova. Također, Borovec je naglasila kako će se uputiti zahtjev Hrvatskim vodama za čišćenje i regulaciju potoka kako bi se osigurao protok te i na taj način spriječilo razlijevanje po okolnim poljoprivrednim površinama i šumama za vrijeme obilnijih kiš

Komentari