kronologija uspona

Damir Habijan: Zaboravljena fotografija iz 2015. ili - kako je počelo

Damir Habijan je šesti ministar s područja Varaždinske županije u nekoj hrvatskoj vladi, nakon Radimira Čačića 2000-ih u Vladi Ivice Račana; Marijana Mlinarića u prvoj Vladi Ive Sanadera; zatim ponovno Čačića u Vladi Zorana Milanovića, te Predraga Štromara i Blaženke Divjak u prvoj Vladi Andreja Plenkovića...
Objavljeno: 15.12.2023. 17:48

Zadnja izmjena: 15.12.2023. 19:45

Foto: Arhiva

U četvrtak, 28. travnja 2015., u kasno poslijepodne, na adresu portala eVaraždin pristigla je fotografija desetorice ljudi okupljenih na terasi ispred županijske palače, koji su predstavljeni kao novo vodstvo varaždinskog gradskog HDZ-a.

Staro vodstvo kojem je na čelu bio Marijan Kovačić, vlasnik Univerzala, raspušteno je bez puno buke, gotovo u tišini, te je isprva povjerenik a potom i predsjednik postao javnosti dotada nepoznat Damir Habijan, predstavljen kao mladi, 33-godišnji odvjetnik u odvjetničkom društvu Uskoković &. Partneri.

Proljeće 2015., Damir Habijan predstavljen kao novo lice HDZ-a

Stričakov čovjek

Bio je to jedan od posljednjih među ključnim potezima Anđelka Stričaka, tada relativno svježeg predsjednika županijskoga HDZ-a, čime se u svim ključnim organizacijama (u kojima je to mogao) okružio svojim ljudima, odnosno ljudima koji su napredovali - uz njegov blagoslov.

Damir Habijan je tada izjavio – Nisam opterećen politikom, niti me zanimaju funkcije, imam svoj posao i isti me u potpunosti ispunjava.

Stričak ga je pak vidio kao novo lice HDZ-a, upravo onakvo kakvo „za Varaždin treba“, te su očekivanja za lokalne izbore 2017.  bila velika. Vrijeme je to kada županijski HDZ nije imao ni jednog zastupnika, a 90-e su prohujale s vihorom.

Unatoč velikoj kampanji srazmjernoj očekivanjima, a možda još više „nadanjima“, Damir Habijan ostvario je tek treći rezultat (14,92 posto), iza Ivana Čehoka i Alena Kišića, ali HDZ se vratio "sa stilom" - preneseno i doslovno.

Na izborima 2017. trećeplasiran, koalirao s Ivanom Čehokom, pa se kasnije s njime razišao

Jedva 'preživio'

Prethodno, HDZ se istaknuo osvajanjem jednoga a zatim i dva saborska mandata (Stričak, Križanić, 2015., 2016.), a Damir Habijan u igrama prijestolja između Andreja Plekovića i Tomislava Karamarka. I upravo tu, kada je izjavio da stranka ne može biti 'talac jednog čovjeka' (Tomislava Karamrka), može se gledati zametak njegov današnjeg nacionalnog uspjeha.

(Tada je navodno jedva politički 'preživio', i to uz navodno velike napore njegova županijskog šefa.)

U vrijeme mandata Ivana Čehoka (2017.-2021.), Habijan je obnašao funkciju predsjednika Gradskog vijeća, a u međuvremenu, 2020., postao i saborski zastupnik kao četvrtopozicionirani na listi HDZ-a, o čemu je (ponovno) odlučivao Stričak.

Zametak nacionalne karijere u igrama prijestolja između Andreja Plenkovića i Tomislava Karamarka

Zaštita s vrha

Od tada, međutim, Habijan postaje blizak („uživa zaštitu“) vrha nacionalnog HDZ-a, ali ne, naravno, bez razloga. Ništa nije zabadava. Damir Habijan  od 2020. godine na ovamo postaje zaštitno TV lice nacionalnog HDZ, pa mu oponenti tepaju "branič neobranjivoga".

Oni drugi kažu:  „Uglađen, obrazovan, hladan, uspješan, s karijerom. Baš ono što HDZ-u treba.“

U posljednje vrijeme spekuiralo se da bi mogao na listu za europski parlament, što je navodno i njegova stara želja, no sada pozicija mministra štošta mijenja.

Šesti ministar

Razišao se prethodno s Ivanom Čehokom, početkom ove godine nije bio ni za pad proračuna, međutim sa svojim županijskim šefom nikada se nije sukobljavao javno, i na dvije ključne pozicije (nekad ovako, nekad onako) funkcioniraju zajedno već osam godina. Za politiku, dugo.

Damir Habijan je šesti ministar s područja Varaždinske županije u nekoj hrvatskoj vladi, nakon Radimira Čačića 2000-ih u Vladi Ivice Račana; Marijana Mlinarića u prvoj Vladi Ive Sanadera; zatim ponovno Čačića u Vladi Zorana Milanovića, te Predraga Štromara i Blaženke Divjak u prvoj Vladi Andreja Plenkovića.

HDZ je prethodno osvojio mjesto župana i tri saborska mandata.

Tko će umjesto Habijana sada u sabor zasada nije poznato.