polaganje vijenaca

Delegacija Gradske organizacije SDP-a Lepoglava obilježila Dan sjećanja na žrtve holokausta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.01.2020. 10:47

Zadnja izmjena: 29.01.2020. 10:52

Delegacija Gradske organizacije SDP-a Lepoglava obilježila je Dan sjećanja na žrtve holokausta, a predvodio ju je predsjednik Gradske organizacije Hrvoje Kovač koji je položio vijenac na spomen-obilježju stradalnicima ustaškog logora Lepoglava.

U njegovoj pratnji bila je predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora, a Kovač je istaknuo pritom kako je Lepoglava kroz svoju povijest bila zatvor, logor i kaznionica te kako nipošto ne smijemo stavljati pod tepih najcrnje dane novije povijesti.

- Sjećanjem na žrtve Holokausta mi, pogotovo mlađe generacije, upozoravamo na užasavajuću nepravdu koja im je učinjena i iskazujemo naše najdublje poštovanje prema njihovu bezobzirno pogaženom ljudskom dostojanstvu. Žrtve Holokausta pokazuju nam i koliko je kratak put od prezira, preko diskriminacije do mržnje i zločina. One su opomena i obveza svima nama kao i budućim generacijama da više nikada nitko ne bude proganjan zbog pripadnosti drugoj naciji, vjeri, zbog drugačijeg političkog uvjerenja ili drugačije spolne orijentacije. Danas smo nažalost svjedoci kako tolerancija postaje strana riječ, prihvaćanje različitosti grijeh, a govor mržnje uvriježen bonton. Ne ponovilo se... – kazao je Kovač.

Tijekom 2. svjetskog rata, a dolaskom ustaša na vlast u novoosnovanoj kvislinškoj tvorevini Nezavisnoj državi Hrvatskoj, na mjestu dotadašnjeg zatvora Kraljevine Jugoslavije otvara se Radni logor Lepoglava čiji je prvi upravitelj bio Ljubo Miloš. Kao i većina sličnih logora, i u Lepoglavi su zatvorenici, prema dosadašnjoj prikupljenoj dokumentaciji njih 4.952 živjeli u teškim uvjetima i sa smrću svaki dan. Iako su ubijanja i stradavanja bila svakodnevna stvar, najgori dan za sve zatvorenike dogodio se pred sam kraj rata kada je naređena likvidacija logora zbog čega je na lokalitetu današnjeg Spomen-groblja ubijena 961 osoba. Na Spomen-groblju tako su upisana imena svih ubijenih, od malog djeteta do starca, među kojima je uklesano ime i 2-mjesečne bebe iz Rinkovca, a s područja Lepoglave i ime Rude Štefuljaka, jedine lepoglavske žrtve.

Komentari