istup ministrice na televiziji

Divjak u emisiji Veto: 'Pobačaj nije baš tema za školu, a ukoliko se sljedeći uvjeti ne ispune - odstupam!'

Objavljeno: 31.01.2018. 09:11

Zadnja izmjena: 31.01.2018. 09:14

Foto: N1

Nastupajući u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji demantirala je Ilčićevu tvrdnju da će roditelji moći birati hoće li djeca djeca učiti da je pobačaj pravo izbora žene ili ubojstvo.

Bila je to jedna od tema njezinog nastupa u emisiji, a time je izrijekom demantirala Ilčićeve javne izjave da je državni tajnik Šlezak iz redova HRAST-a ključni čovjek za odgoj i obrazovanje i kako će u zakon definirati pravo da se bira što će djeca učiti o pobačaju. 

'Evolucija i oblik Zemlje nisu stvar izbora'

- Ilčić se mora malo bolje uputiti. Ono što treba reći oko prava na izbor je da svi školski obvezni kurikulumi, moraju biti takvi da su znanstveno utemeljeni, da su metodološki prilagođeni i da se iznose na način koji je otvoren i nikoga ne vrijeđa i diskriminira. Kada je sve to tako uređeno onda su takvi sadržaji dio školskog kurikuluma. Tu neće biti pitanja da kako se uči evolucija ili kakvog je oblika zemlja - kazala je Divjak i dodala i upitala je li sad itko uči u školi da je pobačaj prihvatljiv i da je to nešto što želimo.

- Mi umjesto da učimo djecu da kritički promišljaju i učinimo i građanima 21. stoljeća, mi se vraćamo na teme koje su, budimo iskreni, negdje na rubu ili opće nisu u djelokrugu rada škola - dodala je Divjak.

'Znam da sam uteg HNS-a, ali odstupam ako...'

Ministrica Divjak čvrsto je stala i iza provedbe eksperimentalne kurikularne reforme i obavezne informatike, i to već od jeseni.

- Ukoliko na jesen neće krenuti s eksperimentalnom provedbom kurikularne reforme i obveznom infromatike, ja ću sama odstupiti jer ja mislim da je ovo vrijedan mandat, ali onoliko koliko su vrijedni rezultati, a ne ono što netko misli o natječaju koji je objavljen u vremenu kada ja u ministarstvu nisam ni bila - kazala je Divjak, pri čemu je dodala da je njoj s jedne strane predstavlja uteg činjenica da o njoj ovisi sudbina HNS-a jer oni tvrde da su sa HDZ-om otišli u Vladu zbog reforme obrazovanja. 

- S druge strane je zadivljujuće koliko se toga može staviti na kocku i nekad je to dobro. I mi možemo različito promišljati, ali velika je potpora HNS-a oko obrazovanja i ja ovdje nisam jer imam neke političke ambicije, kao i moja ekipa koju sam dovela i mi imamo jasan cilj da reformiramo naše obrazovanja. HNS nam daje veliku podršku u tome - kazala je Divjak. Prema njezinim riječima, u svakoj županiji od jeseni bi ove promjene krenule u po dvije osnovne i jednoj srednjoj školi.

Komentari