Dječji vrtić Bajka: Želimo konstruktivno riješiti problem sufinanciranja djece

Objavljeno: 03.04.2015. 13:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: DV Bajka

Nakon što je Grad Varaždin u jučerašnjem priopćenju istaknuo kako će platiti svoj iznos sufinanciranja Dječjem vrtiću Bajka te pozvao ravnateljicu da ne širi paniku među roditeljima i drugim vrtićima, medijima se priopćenjem obratila i prozvana ravnateljica Jadranka Stankovi.

Stanković tvrdi kako informiranje roditelja o izostanku sufinanciranja njihove djece sa pozicije dječjeg vrtića Bajka nikako nije bio poziv na širenje nemira i poticanja roditelja na nazivanje drugih privatnih vrtića te vršenje pritiska na gradsku upravu.

- Dječji vrtić Bajka je dužan informirati roditelje o promjenama, po Ugovoru o pružanju usluga redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u kojem je razvidno da je ekonomska cijena 1440 kuna te da su roditelji dužni podmiriti važeću ekonomsku cijenu ukoliko Grad ne izvrši sufinancirani dio uplate – navodi ravnateljica dječjeg vrtića Bajka.
 
Kako objašnjavaju iz DV Bajka, Grad Varaždin sufinancira djecu u vrtiću, a ne privatne vrtiće te je logičan postupak Bajke bio obavijestiti roditelje.

- Žao nam je što je došlo do izostanka sufinanciranja djece za veljaču i ožujak  od strane Grada te razumijemo da je situacija u Gradu ozbiljna i upravo iz tog razloga obavještavamo roditelje o svim mogućnostima. Odgovorne osobe iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti nam učestalo napominju kako Grad nije u obvezi brinuti se o privatnim vrtićima te smo smatrali da bi komunikacija o sufinanciranju bila relevantnija za odnos između sufinanciranih (roditelja djece polaznika) i onih koji sufinanciraju (Grad Varaždin) – poručuju iz dječjeg vrtića Bajka.

Iz dječjeg vrtića Bajka ističu kako shvaćaju da je cijela situacija nelagodna, posebice za Upravni odjel za društvene djelatnosti.

- No, kao vrtić imamo dužnost prema svojim klijentima (djeci i roditeljima) transparentno djelovati jer su nam oni dali povjerenje i očekuju kvalitetan rad koji  je zbog nastale situacije  ugrožen, što je za roditelje važna informacija - smatra Stanković.

Iz  Bajke priznaju da nisu u potpunosti shvatili zašto ih iz Grada upućuju na članak 48. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te smatraju da je dano krivo tumačenje istog.

- Kao osnivač dječji vrtić Bajka osigurava sredstva i upravo će zbog tog razloga u slučaju da Grad prekine sa sufinanciranjem djece biti primorani poslovati s višom cijenom. U tom slučaju zaista ne razumijemo tko ugrožava prava djece i roditelja – poreznih obveznika i građana koji imaju pravo biti informirani - pitala je Stanković dodavši kako smatraju da su svojom obavijesti o izostanku sufinanciranja djece djelovali i obavijestili roditelje o daljnjim postupcima te im dali vrijeme i pravo na izbor. 

Komentari