Dogradnja pročistaća otpadnih voda - projekt financiraju domaća poduzeća

Objavljeno: 04.11.2015. 12:40

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 07:41

Foto: Siniša Sović

Danas je u Trnovcu pokraj Motičnjaka predstavljen projekt “Povećanje kapaciteta uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda dogradnjom taložnice”. Tom je prilikom otvorena sekundarna taložnica na uređaju za biološko pročišćavanje voda.

Izgradnjom ove taložnice povećava se kapacitet uređaja te pospješuje izdvajanje komunalnog mulja, a na taj način štiti se rijeku Dravu od prekomjernih zagađenja i ekoloških incidenata. Naime, postojeće sekundarne taložnice dosad su predstavljale kritičnu točku tijekom prihvata i obrade opterećenja koja dolaze na uređaje zbog ograničenog kapaciteta.

Nova taložnica omogućit će izdvajanje do 10 tona dnevno komunalnog mulja. Uz to je izgrađen i u rad pušten jedan od dva predviđena bazena. Radove su izveli Zagorje Tehnobeton te Coning iz Varaždina, a vrijednost projekta iznosi 10.594.397,71 kuna. Hrvatske vode sudjeluju s 80% financijskih sredstava, a Varkom s 20%.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je:

- Namjeravamo završiti izgradnju kanalizacije te je zasad uloženo 45 milijuna kuna, a to su naša sredstva, a ne iz Europskih fondova. Taložnik će povećati stupanj pročišćavanja otpadnih voda.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš istaknuo je da će uskoro u gradu Varaždinu svi građani imati kanalizacijski sustav te odvodnju.

Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji: 

Komentari