Došla inspekcija: Upitno svečano otvorenje novog pješačko-biciklističkog poligona?

Objavljeno: 19.05.2015. 13:15

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 12:05

Foto: Siniša Sović

Iako je otvorenje novog biciklističkog poligona bilo najavljeno za prošlu subotu, 16. svibnja, zbog lošeg vremena ono bi se tada odgodilo. Međutim, da je vrijeme bilo i sunčano, poligon se ne bi mogao otvoriti jer nije bio ni završen. A završen nije, jer je gradilište zatvorila građevinska inspekcija.

Prometni poligon za bicikliste i pješake, što se gradi kod VI. osnovne škole u Varaždinu, investicija je vrijedna više od pola milijuna kuna koju zajednički financiraju  Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Varaždin. Ideja njegove izgradnje bila je podizanje biciklističke i pješačke kulture u prometu, a na modernom i suvremenom poligonu osnove vožnje bicikla i ponašanja u prometu trebali su učiti svi učenici s područja Varaždinske županije, kao i ostali naši sugrađani.

Međutim, planove da se poligon otvori sredinom svibnja, osujetila je građevinska inspekcija koja je prošlog tjedna gradilište zatvorila. Kako smo doznali iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, gradilište je zatvoreno i radovi su obustavljeni zato jer nije pribavljena građevinska dozvola, a gradilište je bilo neoznačeno.

- Građevinska je inspekcija u četvrtak 14. svibnja zatekla neoznačeno gradilište unutar školskog dvorišta i igrališta VI OŠ u Varaždinu, D.Demetra 13, dio parcele uz Ulicu Miroslava Krleža. Za navedeno gradilište, osim što je zatečeno neoznačeno, utvrđeno je provjerom u evidenciji građevinske inspekcije te pri nadležnom Upravnom odjelu za prostorno uređenje Grada Varaždina da nije izvršena niti prijava početka građenja. Provedenim nadzorom na gradilištu utvrđeno je da se izvode radovi na izgradnji prometnog poligona za bicikliste i pješake unutar školsko-sportskog dvorišta škole. Za navedene radove investitor Grad Varaždin nije ishodio odobrenje za građenje, građevinsku dozvolu, niti glavni projekt za izvođenje istih - odgovorili su iz Ministarstva.

S obzirom na utvrđene činjenice i nepravilnosti, objašnjavaju iz Ministarstva, građevinska inspekcija je postupila sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji te zatvorila gradilište.

U Gradu Varaždinu, s druge strane, smatraju kako nisu pogriješili te da im za navedeni poligon nije trebala građevinska dozvola. Kako su odgovorili na naš upit iz Odsjeka za poslove izgradnje i održavanja infrastrukture, građevinska dozvola nije im potrebna jer se radi o jednostavnoj građevini.

- Za izvođenje navedenih radova nije ishođena građevinska dozvola, obzirom na činjenicu da Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima omogućuje gradnju bez građevinske dozvole i glavnog projekta ovog tipa građevina, pješačke-biciklističke staze , ograda do 2,2 m visine, komunalna oprema. Obzirom na navedeno, smatramo da nitko nije odgovoran za nastalu situaciju te očekujemo skori nastavak radova - poručio je Roberto Krajcer, pomoćnik pročelnika i voditelj Odsjeka.

Kako kažu iz Grada, sami radovi su gotovo završeni, obzirom da su u trenutku zatvaranja radilišta izvođeni poslovi uređenja zelenih površina, postave horizontalne i vertikalne signalizacije te uklanjanja gradilišne ograde. Također, naveli su kako poligon nije bio neograđen, već je trebala biti izvršena zamjena postojeće ograde novom, pri čemu je preostalo montirati novu čeličnu ogradu na već izvedeni betonski parapet.

Međutim, s njihovim tumačenjem se ne slaže Ministarstvo graditeljstva, odnosno građevinska inspekcija. Kako su nam pojasnili, pojam "pješačka-biciklistička staza" ne postoji u Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima.

- Pojam „pješačka-biciklistička staza“ ne postoji u Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Pravilnik dopušta izgradnju pješačke staze kao jednostavne građevine, no u predmetnom slučaju radi se o izgradnji pješačko-biciklističkog poligona za što je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu - napomenuli su iz Ministarstva.

Sljedeći na potezu sada je Grad Varaždin. On kao investitor mora pribaviti svu potrebnu dokumentaciju za izdavanje dozvole. Dozvolu izdaje Upravni odjel za prostorno uređenje graditeljstvo i zaštitu okoliša, upravo u Gradu Varaždinu.Dakle, onaj odjel koji je vjerojatno pretpostavio da građevinska dozvola za prometni poligon nije ni potrebna.

S obzirom na to da se prema nekim najavama prometni poligon planira svečano otvoriti ove subote, 23. svibnja, vidjet ćemo koliko je Grad Varaždin brz u izdavanju građevinske dozvole samom sebi. Usputno rečeno, 31. svibnja održavaju se izbori za Vijeća mjesnih odbora na području grada Varaždina pa smo sigurni da će i to zasigurno "požuriti" izdavanje dozvole.

Komentari