DOZNAJEMO: Zapisnik proračunskog nadzora Grada i JUGS-a dostavit će se Državnom odvjetništvu

Objavljeno: 15.05.2015. 09:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Javnoj ustanovi Gradski stanovi najvjerojatnije slijedi istraga Državnog odvjetništva zbog nenamjenskog trošenja strogo namjenskih sredstava.

Portal eVaraždin je u posjedu dopisa Ministarstva financija kojeg je primila jedna varaždinska udruga. Dopis potpisuje inspektorica Katica Lekić, a iz njega je evidentno da će se cjelokupna dokumentacija dostaviti i Državnom odvjetništvu.

Dopis Ministarstva financija prenosimo u cijelosti:

Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru u Javnoj ustanovi Gradski stanovi Varaždin, Primjedbe na zapisnik, te Odgovor na primjedbe dostavljene su Upravnom vijeću Javne ustanove Gradski stanovi Varaždin, Državnom uredu za reviziju, Zagreb i Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, Područnom uredu Sjeverna Hrvatska, Varaždin dana 06. svibnja 2015. godine.

Istog dana, Javnoj ustanovi Gradski stanovi Varaždin, dostavljeno je Rješenje za povrat sredstava (dospjelih poticaja) u državni proračun Republike Hrvatske,

Budući da je Ministarstvo financija obavilo proračunski nadzor i u Gradu Varaždinu, Zapisnici o obavljenom proračunskom nadzoru u Javnoj ustanovi Gradski stanovi Varaždin i Gradu Varaždinu te ostala potrebna dokumentacija dostavit će se i Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu.

Ponavljamo da, sukladno odredbama članka 122. stavka 2. Zakona o proračunu („Narodne novine“, broj 87/08, 136/12 i 15/15) Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru može se dostaviti samo sudovima, tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima na njihov obrazloženi pisani zahtjev u sudskim i upravnim postupcima iz njihove nadležnosti.

Podsjetimo, JUGS ima svega još nekoliko dana da državi vrati 9,4 milijuna kuna. Jučer je u APN-u održan sastanak na kojem su direktor JUGS-a Zoran Svetec i gradonačelnik Goran Habuš pregovarali o modelu vraćanja 9,4 milijuna kuna državi, no kako neslužbeno doznajemo, pregovori navodno nisu bili uspješni.

Podsjetimo, u Javnoj ustanovi Gradski stanovi proveden je financijski nadzor, a Ministarstvo financija donijelo je nalaz u kojem se izričito tvrdi da su strogo namjenska sredstva potrošena nenamjenski, dakle za nešto drugo, a ne ono za što su bila i predviđena. Prema važećoj zakonskoj regulativi u našoj zemlji, takav način trošenja novaca je kazneno djelo.

Komentar kako su tekli jučerašnji pregovori nismo mogli dobiti, no danas bi se nakon 15 sati trebalo sastati Upravno vijeće JUGS-a na kojem će direktor Svetec i gradonačelnik Habuš izvijestiti o rezultatima jučerašnjih pregovora u APN-u.

Komentari