razgovor nakon bure

Intervju s Bilićem - Zašto je kandidatura za SDP-ovce "samoubojstvo"

Jedini SDP-ov gradonačelnik na području Varaždinske županije otkriva zašto je odustao od kandidature za župana, te u kakvom se stanju nalazi županijska organizacija SDP-a...
Objavljeno: 13.01.2020. 09:19

Zadnja izmjena: 13.01.2020. 15:48

Foto: Arhiva

Jedini SDP-ov gradonačelnik na području Varaždinske županije otkriva zašto je odustao od kandidature za župana, te u kakvom se stanju nalazi županijska organizacija SDP-a...

Bilić ističe kako trenutno šansa za pobjedu ne postoji ni za kojeg SDP-ovog kandidata iz razloga što gotovo dvije trećine organizacija na terenu ne funkcionira.

U razgovoru pročitajte i zašto smatra da je situacija u stranci možda prilika za neku ambicioznu osobu koja bi željela preuzeti lokalni SDP, ali i zašto nema ništa protiv da aktualna predsjednica Barbara Antolić Vupora uđe u hrvatski parlament.

  • Zašto ste odlučili odustati od najavljene kandidature za župana, što je bila jedna od ključnih programskih točaka vaše kadidature za čelnika županijskog SDP-?

U kampanji sam jasno rekao kako SDP mora imati kandidata za župana i kako sam se spreman kandidirati, međutim u sadašnjem stanju organizacije ne vidim realne šanse za uspjeh ni za koga. Želim stoga biti odgovoran, poglavito prema građanima Ludbrega, te umjesto unaprijed izgubljene bitke – vrijeme posvetiti dovršenju projekta aglomeracije i uvođenju širokopojasnog interneta. Godinama radimo na tome da Ludbreg postane istinsko gospodarsko središte, razvijamo turističku ponudu i podižemo ekološke standarde. Želim to zaokružiti u sljedećem mandatu, zajedno sa svojim timom s kojim sam dosada već dokazao da se može.

Dvije trećine organizacija ne funkcionira

Kako to da se SDP nikako ne uspijeva konsolidirati pokraj tolikog glasačkog potencijala, kojega su ponovno potvrdili i nedavni predsjednički izbori? Problem je što se na tome uopće ne radi. Aktualno županijsko vodstvo dobilo je mandat upravo na tome, kako će raditi na konsolidaciji stranke, ali dosada se malo toga poduzelo. SDP nije ojačao infrastrukturu i trenutno ni jednom potencijalnom kandidatu teško da može omogućiti da izađe na izbore za župana. Naša stranka broji 21 organizaciju od potrebnih 27, ali i to je samo „teoretski“.  U stvarnosti je aktivnih ili poluaktivnih organizacija možda tek njih 10-tak, što je premalo za ozbiljan rezultat na izborima. Nadam se da će ovaj kratki period pred nama biti iskorišten za jačanje unutarnje infrastrukture stranke. Alli slučaj sa zadnjeg Županijskog odbora kada nam nije bilo dopušteno govoriti ne daje previše nade i nešto se temeljjto mora promijeniti. Ne smijemo se baviti temama koje nikoga ne zanimaju ili ne diraju osim ega dvoje troje ljudi i time narušavaju pozitivnu energiju koju smo dobili izborom Zorana Milanovića za predsjednika Republike.

  • Mislite li, ipak, da bi županijska organizacija SDP-a na parlamentarnim izborima mogla osvojiti svojega zastupnika u Hrvatskom saboru?

Činjenica da je aktualna predsjednica SDP-a bila na listi za Europski parlament voljom predsjednika Davora Bernardića, veliki je uspjeh za županijski SDP. Potpuno je legitimno da se gđa. Antolić Vupora nađe i na „ulaznom“ mjestu liste za Hrvatski sabor. Nemam ništa protiv toga. Mislim, jedino, kako će se pri formiranju liste morati voditi obzira o vrijednosti koju pojedini kandidati nose među građanima. Zato očekujem da i Ludbreg kao SDP-ova perjnica svakako ima svoju predstavnicu ili predstavnika na toj listi.

  • Je li to na tragu vašeg mišljenja kako stranke više nisu „glavne“?

I posljednji izbori pokazali su kako stranka više nije glavna, nego veliki dio glasova nose sami kandidati kao osobe. Na to skrećem pažnju isključivo iz dobre namjere, jer više nemam ambiciju preuzeti županijsku organizaciju. Stvari unutar županijskog SDP-a mogu se popraviti i mnogo toga se stigne učiniti do lokalnih izbora.To je jedini način da se 2021. nađemo na strani pobjednika, a možda i prilika za nekog drugog koji bi možda uspješnije mogao voditi županijsku organizaciju . Ja više nisam taj, ja sam se odlučio za grad Ludbreg.

Komentari