DV Bajka: Grad ne plaća subvenciju na vrijeme; Grad Varaždin: Ravnateljica Bajke širi paniku

Objavljeno: 02.04.2015. 13:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: DV Bajka Varaždin

Iako su mnogi roditelji koji svoje mališane vode u Dječji vrtić Bajka u Varaždinu poželjeli da se radi o prvoaprilskoj šali, informacija o tome da će morati platiti punu cijenu vrtića za veljaču i ožujak ove godine, ispostavila se točnom.

Naime, Dječji vrtić Bajka iz Varaždina obavijestio je roditelje da će im morati naplatiti punu ekonomsku cijenu vrtića od 1440 kuna za veljaču i ožujak, jer Grad Varaždin nije vrtiću uplatio subvenciju od 500 kuna po djetetu.

Kako su naveli u svom dopisu, kojim su o svemu obavijestili roditelje, Grad Varaždin je tek u ožujku ove godine uplatio subvenciju za siječanj, a još uvijek nije uplatio subvenciju za veljaču i ožujak. Kako smo doznali iz vrtića, cijena vrtića za tekući mjesec plaća se u tekućem mjesecu.

Nismo upoznati s tim namjerava li i kada će Grad uplatiti svoje dugovanje. Ukoliko Grad ne izvrši sufinanciranje za veljaču do 10. travnja, bit ćemo primorani tu razliku od 500 kuna po djetetu naplatiti roditeljima – stoji u dopisu Dječjeg vrtića Bajka.

Inače, ekonomska cijena vrtića iznosi 1440 kuna. Prema odluci Grada Varaždina, Grad sufinancira cijenu s 500 kuna, dok roditelji plaćaju 800 kuna. Razliku od 140 kuna po djetetu sufinancira sam Dječji vrtić Bajka.

Kako i zašto je do ovakve situacije došlo, pitali smo Upravni odjel za društvene djelatnosti u Gradu Varaždinu. Odgovor smo dobili u priopćenju u kojem navode kako ravnateljica Dječjeg vrtića Bajka širi paniku, a da će svoj iznos za sufinanciranje platiti u roku.

S nelagodom smo primili informaciju o obavijesti kojom ravnateljica dječjeg vrtića Bajka obavještava roditelje svojih polaznika kako Grad Varaždin nije podmirio obaveze za veljaču i ožujak i kako će podmirenje obaveza prebaciti na – roditelje. Gospođa Stanković vrlo dobro zna da je, u pravilu, do početka ove godine Grad Varaždin sufinanciranje od 500 kn po djetetu privatnim dječjim vrtićima plaćao između 15. i 25. u mjesecu za prethodni mjesec. Da je uvažena ravnateljica na bilo koji način kontaktirala gradsku upravu, vrlo bi lako došla do informacije kako će se sredstva za veljaču privatnim dječjim vrtićima isplatiti sasvim sigurno prije 10. travnja, a za ožujak oko 15. travnja odnosno na isti način kao i tijekom cijele 2014. godine – stoji u priopćenju Grada Varaždina.

Iz Grada su napomenuli kako su prošle godine povećali sufinanciranje privatnim vrtićima s 410 kuna na 500 kuna čime, kako stoji u priopćenju, Grad Varaždin pokazuje da u privatnim dječjim vrtićima, koji zbrinjavanju 950 varaždinskih mališana, vidi ozbiljnog partnera s kojim suradnju nastoji i dalje unaprijeđivati.

Pozivamo gospođu Stanković da, umjesto širenja nemira i poticanja roditelja na nazivanje drugih privatnih vrtića i bespotrebnog vršenja pritiska na gradsku upravu, i nama i roditeljima i medijima dokumentira komunikaciju s gradskim upravnim odjelima ili službenicima u kojoj traži informaciju o terminima plaćanjima, onako kako su to učinili ravnatelji nekoliko privatnih vrtića u Varaždinu – priopćili su iz Grada dodavši kako je prema Zakonu o predškolskom odgoju osnivač, ukoliko je on zbog bilo kojih razloga imao nenaplaćena sredstva, trebao je ući u pregovore oko naplate, a ne svoje nedjelovanje prebaciti na krajnjeg korisnika, čime direktno ugrožava prava djece i roditelja.

Komentari