bale na vladi već u četvrtak?

eTV - Bosilj: Nismo imali 'vertikalu', ali smo imali rješenje. Čehok rješenje nije ponudio

Ugovor Bosilj planira potpisati za Dan grada u prosincu, a nakon toga bi se bale trebale zbrinuti u roku od 15 do 18 mjeseci...
Objavljeno: 13.11.2023. 11:36

Zadnja izmjena: 13.11.2023. 11:53

Gostujući danas u eTV studiju, gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako valja razlikovati iznalaženje rješenja za micanje bala od financiranja toga rješenja.

Njegov prethodnik, kaže Bosilj, raspolagao je vertikalom vlasti ali nije pronašao rješenje, dok on ne raspolaže vertikalom, ali je rješenje pronašao.

- Prošla vlast četiri godine nije ponudila niti jedno rješenje, a isto su imali Plenkovića na vlasti četiri godine, a ovdje je Čehok imao Habijana kao predsjednika Gradskog vijeća i koalicije. Isto su tako mogli doći do nekog rješenja i tražiti od Vlade sufinanciranje. Mi smo odradili 40 posto sufinanciranja Fonda, a 60 posto smo mislili uzeti kredit. Odradili smo veliki posao, lobistički i drugi da uvjerimo Vladu da bi bilo odlično, da oni to mogu svojim zaključkom i ja vjerujem da će taj zaključak biti na Vladi ovaj četvrtak, da zaduže Fond za energetsku učinkovitost da financira bale sa 100 posto – rekao je gradonačelnik.

'Na Dan grada pozvao sam premijera'

Iza rješenja kojim je Vlada odlučila financirati stoje „tri dame“, kaže Bosilj: Mirka Jozić, Aleksandra Anić Vučinić, Željka Brlečić, a cijelu skupinu su sačinjavali još Miroslav Marković i Bruno Ister na čelu s njime. Ugovor Bosilj planira potpisati za Dan grada u prosincu, a nakon toga bi se bale trebale zbrinuti u roku od 15 do 18 mjeseci. Odlučio je prekršiti i jedno nepisano pravilo.

- Za Dan grada ja sam ove godine poslao poziv premijeru Plenkoviću. Nadam se da će se odazvati. Svi znate da SDP-ove općine i nezavisne općine i gradovi pozivaju na Danove grada i općina predsjednika Mlinovića, a HDZ-ove premijera. Odlučio sam promijeniti tu paragidmu i zvao sam premijera. Smatram da u politici nije sve crno ili bijelo, sve je sivo, samo treba biti što svijetlije sivo – istaknuo je.

'Bivši gradonačelnik nije želio riješenje'

Zaključno, izrazio je uvjerenje kako je i župan Anđelko Stričak bio za rješenje bala, ali je u proteklom vremenu bio "ucjenjivan" od bivšeg gradonačelnika.

- Želim reći da su se ovdje gotovo sve političke strukture angažirale. Gotovo svi su se trudili da se ta priča riješi, osim bivšeg gradonačelnika koji je zbog većine u Županijskoj skupštini ucjenjivao možda i župana. Sjetimo se da je župan na dan kad smo objavili da ćemo riješiti bale dao intervju gdje je bio protiv tog rješenja. Moram pohvaliti i Predraga Štromara koji je, osim što je saborski zastupnik, predsjednik Općinskog vijeća u Vinici jer tu je i 'njihov otpad' i svi bi morali sudjelovati, a on je jako angažirao – zaključio je Bosilj.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, pogledajte ovdje:

 

Komentari