zaiskrilo odmah na početku

eTV - Evo što su Posavec i Stričak rekli jedan drugome ispred pune dvorane ljudi

Uz Posavca i Stričaka, na konferenciji je bio i gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović. On je istaknuo da je njemu trebalo najviše vremena do Varaždina, čak više od sat i pola...
Objavljeno: 10.10.2023. 10:09

Zadnja izmjena: 10.10.2023. 11:04

Foto: Arhiva

Na najvećoj dosad održanoj konferenciji o cestogradnji na sjeveru Hrvatske, koja je u produkciji portala eVaraždin okupila sve sjeverne lidere, izdvajamo polemiku koja se odmah na samo početku razvila između međimurskog i varaždinskog župana.

Matija Posavec nije se složio s činjenicom što se cesta počinje graditi od Varaždina, ističući kako bi trebala početi, kako se izrazio - 'tamo gdje počinje Sjever Hrvatske', dakle u Međimurju.

- Mi smo na jednom prostoru koji je uz granicu sa Slovenijom i Mađarskom i kad govorimo o povezanosti onda moramo povezati sva naša naselja i sve naše gradove. Ja sam kasnio par minuta jer je meni od Čakovca do Varaždina, što je 11km, trebalo duže od pola sata. Danas tom cestom koja spaja dva sjedišta županija na tih 11km prođe više od 20 tisuća vozila. Tu završava svaka priča o potrebi obilaznice brzom cestom - rekao je Posavec.

Stričak: 'Imamo zajednički cilj'

Župan Stričak osvrnuo se na komentar Posavca, kazavši kako je 'svima uvijek početak doma', pa je tako i njemu početak brze ceste upravo u Varaždinu. 

- To je logično. No, imamo zajednički cilj da se te brze ceste izgrade. Tu je kolega Posavec naglasio nešto bitnije, a to je da se prvi put o jednoj jako važnoj temi održava ovakav skup. Nikad nije bilo neke zajedničke konferencije ili sastanka. Iz ovog proizlazi da bi toga trebalo biti daleko više s ciljem da sjever bolje povežemo. Na taj način smo jači – istaknuo je župan Stričak.

'Cesta nikad nisu toliko investirale'

Posavec je istaknuo da sjever Hrvatske ima sve parametre da bude uz bok neke napredne europske regije, no problem je cestovna infrastruktura. Dodao je da kroz Međimursku i Varaždinsku županiju prema Zagrebu i moru godišnje prođe osam milijuna putnika i da bi veliki uspjeh bio da barem jedan posto njih ostane na sjeveru.

Varaždinski župan naglasio je da Hrvatske ceste nisu nikad toliko investirale na ovom području. Trenutna vrijednost investicija, prema riječima župana, iznosi oko 100 milijuna eura. Nadalje, Stričak je rekao da već sad treba početi promišljati o tome tko će sve to izgraditi i koliko sirovina je potrebno kako ne bi ponovno došlo do zastoja.

'Meni je trebalo najviše da dođem'

Uz Posavca i Stričaka, na konferenciji je bio i gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović. On je istaknuo da je njemu trebalo najviše vremena do Varaždina, čak više od sat i pola. Dodao je i da iako je Varaždin središte sjevera, oni su više vezani uz Zagreb jer nema dobre cestovne infrastrukture prema sjeveru.

 

Komentari